Hlavní obsah

Vandas a spol. dostali podmínky za předloňský První máj

Právo, Petr Kozelka
Brno

Draho přišel předsedu zrušené Dělnické strany a nynějšího šéfa Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase projev, který pronesl na prvomájové demonstraci před dvěma lety v Brně. Za chvilku řečnění mu místní Městský soud napařil podmínku a 25tisícovou pokutu navrch. Podobné tresty si za projevy odnesli i další předáci partaje, kterou loni zrušil Nejvyšší správní soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Představitelé DSSS zleva Jiří Štěpánek, Tomáš Vandas a Petr Kotáb.

Článek

Pokud by do jednací síně Městského soudu byl v úterý přizván flašinetář místo všech zúčastněných, vůbec nic by se nestalo. Takřka jako přes kopírák se zde totiž zopakovalo jednání, které se tu konalo už před půl rokem. Soudkyně Šárka Schinzelová v něm týmž obžalovaným udělala takřka totožné tresty, Vandas i jeho kumpáni používali stejné argumenty, nakonec došlo i na obligátní vyhrožování státnímu zástupci, znalci i soudu z Vandasových úst. Jenže podle odvolacího brněnského Krajského soudu bylo potřeba znovu provézt výslech znalce, a tak se celé mnohahodinové kolečko znovu protočilo.

Vandas tak opět obhajoval slova o „ničivé imigrantské vlně tsunami, která zaplavuje naši krásnou českou zemi a ničí vše, co je nám drahé“, po které několikasethlavý dav radikálů na demonstraci před dvěma lety zběsile aplaudoval. Jiří Štěpánek, bývalý činovník zrušené partaje a nynější místopředseda její nástupkyně, zase bagatelizoval svá slova o „stepních hordách roznášejících nemoci“. Podle znalce Michala Mazla ale výrazivo všech šesti obžalovaných neslo odkazy na nacismus nebo neonacismus.

„Pokud by se obžalovaní vyjadřovali stejně na demonstraci jako u soudu, nemuseli by zde nyní stát. Tady se mírnili, vše označovali za alegorii a nadsázku. K posouzení jejich výroků stačí zdravý rozum,“ odůvodnila soudkyně Schinzelová svůj verdikt s tím, že argumentům obžalovaných by neuvěřilo ani sedmileté dítě. Případ ale bude mít pokračování, odsouzení se totiž podle svých slov odvolají. Soudy už řeší i letošní První máj, kde hrál také prim Vandas se svým vystoupením, jeden Slovák už byl vyhoštěn za propagaci nacismu, další obvinění čekají na výsledky znaleckých expertiz.

Reklama

Výběr článků

Načítám