Hlavní obsah

„Vor v zákoně“ Soghojan má v Arménii volit kmotra

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Arménský podnikatel Andranik Soghojan, kterého česká policie označuje za tzv. vora v zákoně, tedy nejvyšší autoritu mezi ruskojazyčnými zločineckými strukturami v ČR, se i v rodné zemi aktivně zapojuje do fungování tamního podsvětí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan před soudem

Článek

V minulých dnech o tom informovala arménská média s tím, že Soghojan se má v Jerevanu sejít se špičkami mafie v postsovětském prostoru a společně zvolit kmotra, který stane na samém vrcholu arménské kriminální hierarchie.

„Já takové informace nemám, ale pokud by to tak bylo, tak to jednoznačně svědčí o tom, že Soghojan vorem v zákoně skutečně je, o čemž jsme přesvědčeni,“ řekl Právu ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Sám Soghojan od počátku popíral, že by v Česku působil jako šéf ruskojazyčného organizovaného zločinu.

Děd Chasan

Kromě Soghojana, jenž podle médií vystupuje pod přezdívkou Zap a působí nyní ve druhém největším arménském městě Gjumri, se má na schůzku týkající se volby kmotra dostavit i Aslan Usojan, jedna z nejvlivnějších figur ruské mafie známá spíše jako Děd Chasan.

Ten nedávno v Moskvě přežil pokus o atentát zorganizovaný nejspíše některým z konkurenčních klanů. Podle deníku Aravot má největší šanci na zvolení Alik Badurjan, který má blízko právě k Dědu Chasanovi.

Soghojan, který několik let žil a podnikal v Česku, se do rodné země vrátil na konci loňského roku. Stalo se tak krátce poté, co jej a dalších pět mužů zprostil pražský městský soud obžaloby ze zosnování vraždy a pokusu či přípravy dalších dvou vražd. Soud tehdy propustil Soghojana z vazby a ten následně odjel z Česka.

Dobrovolně se zřejmě do Česka nevrátí

Přestože pak ústy svého obhájce Eduarda Bruny tvrdil, že se do ČR vrátí na dubnové odvolací řízení v kauze vražd, nestalo se. Bruna Právu sdělil, že Soghojan se léčí v rodné Arménii v lázních z následků žloutenky a zánětu očí.

Bez Soghojanovy účasti pak ale vrchní soud původní osvobozující verdikt zrušil a větší část kauzy vrátil městskému soudu k novému projednání. Obhájci následně nebyli schopni odpovědět na to, zda Soghojan vůbec ještě někdy do Česka dorazí.

Také arménská média spekulují o tom, že údajný vor v zákoně se už do ČR nikdy dobrovolně nevrátí. Totéž si přitom myslí i Šlachta, podle něhož se Soghojan vůbec neměl dostat ven z české vazby.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Avšak v případě, že mu bude prokázána vina a ČR požádá o jeho vydání, Arménie údajně žádosti ráda vyhoví, aby se Soghojana jako nevítaného zbavila, uvedl už dříve s odkazem na informované zdroje tamní deník Žamanak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám