Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 14,5 roku muži za pokus o vraždu policisty

Právo, ČTK, Petr Marek
Olomouc

Na 14,5 roku za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 36letého Miroslava Sedláčka jako zvláště nebezpečného recidivistu za pokus o vraždu policisty, útok na veřejného činitele a krádež. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského února, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Sedláček (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vše se stalo předloni v noci na 18. prosince, kdy Sedláček odcizil v Olomouci zaparkovaný automobil Škoda Octavia. V autě ho začala pronásledovat policie. Poté, co odbočil ze silnice na Nedvězí, se náhle otočil do protisměru a úmyslně najel na pravou stranu v tu chvíli projíždějícího policejního vozu. Policista střetu zabránil pouze tím, že strhl řízení.

Po nájezdu zpět na rychlostní silnici si přesedl do audi řízeného jeho komplicem a stáhl s sebou dovnitř proti němu zakročujícího policistu, který jej držel zezadu za ramena, aby mu zabránil v nastoupení.

Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Trest je zákonný a přiměřený.
mluvčí soudu

Policista zůstal při otevřených dveřích klečet koleny na prahu vozidla s trupem a hlavou ve vozidle a nohami vyčnívajícími ze dveří. Levou ruku měl přitlačenou mezi opěradlem a zády obžalovaného. Sedláček při rychlostí 100 až 110 km/h ho rukou bil pěstí do obličeje a snažil se jej z vozidla vytlačit. Policista, kterému hrozila smrt, na obranu použil zbraň. Řidič zemřel, Sedláček byl zraněn na noze a ruce.

U VS se obžalovaný domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci KS s tím, aby byl souzen nanejvýš pro pokus zločinu zabití. Tvrdil, že jednal ze strachu a v zátěžové situaci. Na policejní vůz prý nenajížděl. Před policisty chtěl naopak ujet, neboť porušil zákaz řízení, za což mu hrozil nepodmíněný trest. Výpovědi policistů, které jej usvědčují, označil za zkreslené. Měly podle něj zakrýt neprofesionalitu zákroku.

VS však jeho argumenty neakceptoval. „Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Trest je zákonný a přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám