Hlavní obsah

Pardubickou chemičkou otřásl výbuch, čtyři lidé se pohřešují

Právo, Novinky, René Chvalina
Pardubice
Aktualizováno

Ve středu krátce před sedmou hodinou ráno otřásl okolím Semtína na Pardubicku obrovský výbuch. V areálu chemičky došlo k výbuchu nitroglycerinu, silný výbuch poničil část areálu. Záchranáři hledají čtyři lidi.

Článek

Policejní mluvčí Markéta Janovská Právu po poledni řekla, že nad místem létal policejní vrtulník, který přenášel obraz do krizového štábu, kde se vyhodnocovalo, zda je místo výbuchu ještě nebezpečné. Podle neoficiálních informací by na místě již měli zasahovat pražští kynologové  a hledat čtyři pohřešované.

Ještě v půl jedenácté dopoledne kynologové nebyli přímo na místo výbuchu vpuštěni. Hasiči zatím nevyloučili riziko možné další exploze. „Máme na místě asi dvacet lidí,“ řekla mluvčí policie Eva Maturová.

Podle informací Práva se pohřešuje čtveřice osob, které pracovaly na zničené lince. Při výbuchu nedošlo k žádnému úniku toxických, ani jinak nebezpečných látek.

Foto: René Chvalina, Právo

Do chemičky dorazili i kynologové a specialisté na závaly z Městské policie z Prahy

Pracovníci provozu výbušnin továrny Explosia mají přísný zákaz hovořit o situaci a poměrech na pracovišti, kterému se už skoro 80 let říká mezi lidmi na Pardubicku „Bouchačky“. Právu se přesto podařilo hovořit s jedním se zaměstnanců.

Chyba při výrobě

„S největší pravděpodobností, podle místa výbuchu, došlo k chybě při míchání nitrocelulózy s nitroglycerinem. Nejpravděpodobnější je chyba lidská, nedodržení základních bezpečnostních pravidel,“ řekl zaměstnanec, který si nepřeje být jmenován.

Na místo vyjela ihned jednotka hasičů a na pomoc i jednotka profesionálních hasičů z Pardubic. O výbuchu byla informována Česká inspekce životního prostředí. Na místě zasahují i další záchranáři, včetně kynologů. V půl desáté dorazili se psy i kynologové Městské policie Praha. Budou hledat zavalené lidi.

Foto: René Chvalina, Právo

Na místě výbuchu zasahovaly všechny záchranné složky.

Kromě čtyř pohřešovaných byli na místě další čtyři lidé ošetřeni, převážně měli řezné rány od skla.

Výbuch poškodil desítky oken a výkladních skříní nejen v Bohdanči, ale také Doubravicích, Rosicích, Trnové a Semtíně. Vliv tlakové vlny v Pardubicích už byl malý.

Varovná textová zpráva o provozní nehodě

„Dostala jsem od firmy varovnou textovou zprávu, že se stala provozní nehoda. Do ovzduší neunikly žádné škodlivé látky, proto jsme občany nestrašili rozhlasem,“ řekla starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková (Nestraníci).

Podle informací Práva došlo k výbuchu na místě kompletace ohňostrojných bleskovic.

"V 6:45 se ozvala ohromná rána, spustily se alarmy zaparkovaných aut a to podotýkám, že bydlíme asi dva kilometry vzdušnou čarou od místa výbuchu, kterým byla zdejší továrna na výrobu výbušnin Semtín," napsal Novinkám čtenář David Král.

Foto: René Chvalina, Právo

Na místě výbuchu zasahovaly všechny záchranné složky.

Spolupracovník Práva, ekolog Jiří Klicpera, ze střechy svého domu zachytil mrak po explozi.

„První poexplozní mrak je vyfotografován z Lázní Bohdaneč v 6:48 a následné šíření zplodin v nižší vrstvě atmosféry pokračuje západním směrem k Živanicím a směrem na Přelouč. V Lázních Bohdaneč nevyšla zatím žádná oficiální zpráva městským rozhlasem,“ řekl Klicpera.

Nitroglycerin je pro pyrotechnické účely značně rizikový. Hlavním důvodem je velmi nízká stabilita této látky vůči vnějším vlivům, může samovolně explodovat působením i poměrně slabých mechanických i termických podnětů. Vzhledem k tomu je i samotný transport této sloučeniny poměrně nebezpečný.

Foto: René Chvalina, Právo

Exploze nitroglycerinu v chemičce Semtín byla natolik silná, že v šest kilometrů vzdáleném městečku Lázně Bohdaneč vysklila výlohy obchodů, silnou tlakovou vlnu pocítili i obyvatelé Pardubic a okolních obcí.

Nitroglycerin je olejovitá bezbarvá až nažloutlá kapalina, která se velmi snadno explozivně rozkládá za uvolnění značného množství energie. Jako základní složka dynamitu představuje jednu z klíčových sloučenin ve výrobě trhavin v 19. a 20. století a i v současné době je častou surovinou pro výrobu různých plastických trhavin.

Foto: René Chvalina, Právo

Lídě odstraňovali následky výbuchu v Lázních Bohdaneč celé dopoledne.

Explosia

Pardubická továrna se zabývá výrobou střelivin a trhavin různého druhu, pyrotechnických prvků leteckých záchranných systémů, energetických látek a dalších speciálních produktů. Byla založena v roce 1920 a v padesátých letech vyvinula plastickou trhavinu Semtex, jejíž výroba je dnes minimální. Explosia, a.s. zaujímá významné postavení v oblasti výbušnin na trhu ČR a své výroby vyváží i do zahraničí.

Více o firmě zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám