Hlavní obsah

Teplický soud potrestal slovenského radikála podmíněným trestem

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

S půlročním trestem odnětí svobody, podmíněně odloženém na dva roky, odešel v úterý od teplického soudu šestadvacetiletý Slovák. Policie ho zadržela v sobotu na mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Krupce na Teplicku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Stoupenci antifašistické iniciativy, kteří nechtěli uvolnit trasu pochodu nahlášeného DSSS, byli rozehnáni policejními rozbuškami.

Článek

„Během svého projevu podněcoval k nenávisti k etnické skupině,“ konkretizoval pro Právo teplický soudce Roman Dobeš přečin, ze kterého shledal pravicového radikála vinným. Zároveň rozhodl o propadnutí věcí, které měl muž z Lidové strany Naše Slovensko při zadržení na sobě. Jednalo se o pásek, triko a kšiltovku se zakázanými nacistickými symboly včetně hákového kříže. Muž měl na těle také tetování s říšskou orlicí.

Soudce rozhodoval ve zkráceném řízení, rozsudek je tedy pravomocný. „Muž odešel od soudu s příslibem, že vycestuje zpátky na Slovensko,“ dodal Dobeš.

Další podezřelí z přestupku

Dalších pět účastníků sobotních nepokojů v Krupce policie podezřívá z přestupku. Jeden podle policistů spáchal přestupek proti občanskému soužití, další neuposlechli výzvy veřejného činitele. Mluvčí teplické policie Ilona Novotná připustila, že během vyhodnocování záznamů mohou policisté obvinit více lidí.

Příznivci krajní pravice demonstrovali v Krupce v sobotu. Pochodem městem chtěli údajně upozornit na incident, který se tam odehrál před necelým rokem. Dva mladí Romové tehdy brutálně zbili a znásilnili dvanáctiletého chlapce.

Průvodu se postavila skupina Romů

Průvodu asi 150 příznivcům krajní pravice se v sídlišti Maršov postavila do cesty skupina místních Romů, levicových radikálů a kněží pronášejících modlitby.

Navzdory výzvám policie vytrvale blokovali cestu řádně nahlášeného pochodu DSSS. Zásahová jednotka proto použila policejní pyrotechnikou a dav rozehnala. Policisté vědí o pěti zraněních, dva lidé byli popáleni od výbušek, které policisté použili. Zbylí mají pohmožděniny a tržné rány.

Iniciativa V Ústí neonacisty nechceme zvažuje na policii žalobu. Podle mluvčího iniciativy Miroslava Brože není možné, aby v demokratickém státě policie rozháněla modlící se lidi. Uvedl, že na žalobě nyní pracují právníci. Zásah policistů bude podle Novotné prověřovat krajské kontrolní oddělení policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám