Hlavní obsah

Hořící chemička v Chropyni v noci vybuchla

Právo, Jiří Růžička
Chropyně
Aktualizováno

Zřícení vnitřních částí jedné z hlavních budov a mohutný výbuch horkých plynů zdramatizovaly likvidaci obrovského požáru, s nímž hasiči bojují již od noci na pátek v areálu chemické továrny v Chropyni na Kroměřížsku. Další výbuchy se ozvaly dopoledne v sobotu.

Článek

„V továrně se po ránu ozvaly další silné výbuchy, které komplikují hasičům práci,“ řekl v sobotu krátce před 10. hodinou dopoledne mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Jeden z nejsilnějších otřásl ruinami bývalé továrny na recyklaci plastů kolem osmé ráno.

„Při takto velkých požárech k výbuchům dochází. Jak se řítí stropy a části budov, vytvářejí se kapsy, dutiny, v nichž se hromadí horké plyny. Jakmile kvůli ohni kolem dosáhnou kritické teploty, dochází k explozi,“ vysvětlil Mitáček.

„Po uplynutí čtyřiadvaceti hodin po nahlášení mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni zůstávají hasiči stále na místě a s požárem bojují v mezích svých sil a technických možností. Jen za první den zásahu se na místě požáru vystřídali hasiči ze 41 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů tří krajů,“ informoval v sobotu Mitáček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasiči v areálu hořící chemičky

„Sedmnáct hodin hasičům trvalo, než intenzivním hašením dostali požár pod kontrolu a velitel zásahu mohl nahlásit tolik očekávanou lokalizaci požáru. Ani zdaleka to však neznamená celkové vítězství nad plameny. Hasiči se nemohou dostat do vnitřních prostor zničených budov, kde jsou největší a stále hořící ohniska,“ vysvětlil Mitáček.

Specialisté z hasičské laboratoře Frenštát pod Radhoštěm nadále provádí série měření nebezpečných látek v ovzduší. Hasiči nadále čerpají vodu a kyvadlově ji přiváží z nedalekého jezera do druhého a třetího bojového úseku. Nadále je první bojový úsek zásobován dálkovou dopravou vody ze stejného zdroje.

„Nadále platí omezený pohyb v okolí, evakuováni jsou lidé ze tří ulic ve městě,“ dodala mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková. Policisté hlídkují kolem místa požáru.

V noci se vnitřek zřítil a vybuchl

Ve tři hodiny ráno došlo v hořící budově k mohutnému zřícení vnitřních částí a k následnému enormnímu výbuchu horkých plynů. „Nad torzo budovy vylétl asi dvacetimetrový výšleh plamene. Velitel zásahu okamžitě stáhl všechny zasahující hasiče v blízkosti budovy a po opadnutí síly požáru znovu zahájil frontální útok. Proudy vody zamířily do útrob zničené stavby a k odhalenému ohnisku požáru. Požár se podařilo hasičům udržet uvnitř trosek a zabránit rozšíření plamenů. S maximálním nasazením pak byly uchráněny především blízké zásobníky nebezpečných a chemických látek pro teplárnu. Udržení tohoto stavu i lokalizace požáru je pro hasiče klíčové,“ informoval Mitáček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasiči kyvadlově přivážejí vodu z nedalekého jezera.

Od čtyř ráno mají hasiči znovu požár pod kontrolou. Mohutný výbuch plynů uvolnil větší množství nebezpečných látek do ovzduší. Chladný vítr znovu držel zplodiny hoření u země a unášel je na evakuované obytné částí Chropyně.

„Hasičům se podařilo na několika místech poškozených budov prorazit otvory, kterými je hasivo směřováno přímo do ohnisek požáru uvnitř objektů. Přispívá to k rychlejšímu hašení hořících plastů a ke snižování teploty uvnitř budov. Další zničené konstrukce a střechy odhalily vnitřní prostory a znovu zvažujeme povolání policejního vrtulníku na hašení vnitřních ohnisek,“ sdělil Mitáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám