Hlavní obsah

Soud zvýšil trest policistovi za smrt Vietnamce při zákroku ze 3,5 roku na 10 let

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Na deset let za mříže si půjde podle středečního verdiktu olomouckého Vrchního soudu sednout za mříže elitní brněnský policista Josef Srnský. Ten v lednu před dvěma lety jako velitel policejní hlídky zasahoval v jednom z bytů na Körnerově ulici v Brně proti agresivnímu Vietnamci, který měl napadat lidi v bytě a demolovat zařízení. Původně si měl policista odsedět jen 3,5 roku.

Foto: Per Kozelka, Právo

Josef Srnský během jednoho z předchozích soudních přelíčení

Článek

Podle verdiktu soudu ale zásah se svými dvěma kolegy nezvládl, Vietnamce několikrát uhodil, nechal do něj kopnout i sousedku, a aniž toto jednání nahlásil, muže převezl do cely. Vietnamec o několik hodin později zemřel na protržení sleziny.

Soud za smrt muže potrestal ještě sousedku Kateřinu Slavíčkovou osmi lety vězení. Naopak zrušil podmínečné tresty pro další dva policisty z hlídky, Františka Jaroše a Jarmila Šimoníka, jejichž případ vrátil zpět k brněnskému Krajskému soudu k novému jednání.

Všechno je založeno na nějakých spekulacích a domněnkách, hodilo se to na nás čtyři. Ničeho jsme se nedopustili.
policista

Soudci nevyslyšeli verzi obžalovaných, podle kterých se zákrok uskutečnil bez jakýchkoli excesů. Policisté upozorňovali, že Vietnamec patřil v tzv. brněnském Bronxu mezi drogové dealery. V bytě skutečně bylo nalezeno několik psaníček s hnědou látkou, určenou později jako škrob.

„Když narkoman dostane od dealera nekvalitní drogu, nebo nějakou seškrabanou omítku či škrob, tak se v mnoha případech za dealerem vypraví a chce vrátit peníze, pak může dojít i k násilí,“ prohlásil již dříve u soudu jeden z brněnských detektivů Toxi týmu.

Nejistý původ smrtelného zranění

Vietnamec zemřel na protržení sleziny. Ke zranění podle znalců mohlo dojít i několik hodin před smrtí, na což upozorňovali policisté s tím, že muž mohl být zraněn už hodiny před jejich zákrokem kupříkladu nespokojeným zákazníkem, neboť nikdo neví, co muž celý den dělal. Vietnamec bral navíc metadon, který podle znalců tlumí bolest.

„Všechno je založeno na nějakých spekulacích a domněnkách, hodilo se to na nás čtyři. Ničeho jsme se nedopustili,“ prohlásil Srnský.

Zranění byla podle názoru soudu způsobena v době zásahu, spoléhali se na to, že nedojde k žádnému vážnému zranění.
soud

„Policejní inspekce mě strčila na psychiatrické oddělení, nikdo se mě na nic nezeptal a pak jsem skončila u soudu jen proto, že si sousedka vymyslela historku o násilí. Prostor v bytě byl ale tak malý, že tam nemohlo k ničemu dojít. Ti tři policisté nic neudělali. Jim to zničí rodiny, u mě už se tak stalo,“ vzlykala Slavíčková.

Soud byl ale neoblomný a mírnější tresty od brněnského soudu jim zpřísnil. „Zranění byla podle názoru soudu způsobena v době zásahu, spoléhali se na to, že nedojde k žádnému vážnému zranění,“ vysvětlili soudci svůj verdikt.

Případ bude mít ale ještě pokračování. Advokát rodiny zemřelého Vietnamce, který je navíc známý jediné svědkyně, která policisty usvědčila, zažaloval stát o desítky miliónů korun za smrt muže. Tuto civilní žalobu ještě soudy nezačaly řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám