Hlavní obsah

Strážníci ve Vsetíně nosí minikamery

Právo, jr
Vsetín

Strážníci městské policie ve Vsetíně vyrážejí do ulic s novou částí vybavení. Na uniformách budou mít připnuté minikamery zaznamenávající obraz i zvuk, které jim umožní získat důkazy, pokud jim bude někdo vyhrožovat či útočit na ně.

Článek

„Městská policie má zatím šest minikamer, které si strážníci berou do terénu. Taková minikamera není příliš drahá věc. Stojí pětistovku. V budoucnu by ji měl s sebou nosit každý městský strážník. A to především kvůli zvyšující se agresivitě některých výtečníků. Možnost zaznamenávat zásahy mají strážníci přímo danou zákonem,“ uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

„Dokazování přestupků či podezření na trestný čin není tak jednoduché, pokud proti sobě stojí slovo agresora a slovo strážníka. Někdy se stává, že se výpověď městských policistů zpochybňuje. Záznam na minikamerách však přesně popíše danou situaci, což může být výhodou i pro druhou stranu. Zařízení má navíc preventivní charakter. Některé osoby se při upozornění na natáčení zklidní,“ přiblížil ředitel Městské policie Vsetín Nikolaj Martinák.

Strážníci si práci s minikamerami cvičně vyzkoušeli během uplynulých dvou měsíců. Jelikož se osvědčily, budou si je brávat do terénu pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám