Hlavní obsah

V kauze ústecké regionální rady skončilo pět lidí ve vazbě

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ústecký okresní soud poslal ve čtvrtek do vazby pět lidí z celkem sedmi obviněných v kauze Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Mezi nimi je i ředitel úřadu Petr Kušnierz. Podle náměstkyně krajského státního zástupce Lenky Bradáčové souvisí trestné činy s výběrem projektů a čerpáním dotací z úřadu rozdělujícího peníze z EU.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté přivádějí k soudu obviněného ředitele úřadu Petra Kušnierze.

Článek

Tři ze sedmi lidí byli obviněni z podplácení, další pak z přijímání úplatku, z nichž jedním je právě Kušnierz. Jeden člověk byl obviněn také z vydírání.

Po výslechu obviněných se okresní soud ztotožnil s návrhem státního zástupce. „Soud dospěl, shodně jako státní zástupce, k závěru, že u všech těchto obviněných je dán vazební důvod,“ řekl mluvčí soudu Jan Tichý.

Návrh na vazbu pro pět obviněných byl podán už ve středu. "Důvodem je obava, že obvinění by působili na dosud nevyslechnuté svědky, a tak mohli na svobodě mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, a dále obava, že by mohli ve své trestné činnosti nadále pokračovat," uvedla Bradáčová.

Další dva, na které nebyl podán návrh na uvalení vazby, byli propuštěni ze zadržovací cely, stíháni jsou ale stále.

Obhájce Kušnierze Stanislav Devátý chce proti uvalení vazby podat stížnost. „Jako advokátovi se mi to vůbec nelíbí, není to fér,“ řekl Devátý.

Kušnierz už byl vyšetřován

Šéfa úřadu Regionální rady Kušnierze policie kvůli podezřelým majetkovým činnostem třikrát stíhala, dvakrát byl i před soudem, vždy byl ale osvobozen. Předloni Kušnierz působil jako ekonomický náměstek tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) a poté Jakuba Šebesty. Ten ho ale kvůli nekompetentním rozhodnutím odvolal.

Rada regionu soudržnosti Severozápad podpořila od roku 2007 v Ústeckém a Karlovarském kraji projekty za téměř 15 miliard korun. V poslední době se nejčastěji hovořilo o přístrojích v Krajské zdravotní (KZ), které jsou podle auditu ministerstva financí předražené. Kritika se snesla i na údajně předraženou rekonstrukci parku v Ústí. S těmito projekty ale kauza nesouvisí.

Kušnierz je i asistentem poslance a bývalého ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS), který je zároveň předsedou Regionální rady Soudržnosti Severozápad. Ten byl kontaktován policisty ve středu, ti ho informovali o zahájení vyšetřování jednoho ze zaměstnanců ve věci obvinění z přijetí úplatku.

Šulc se mimo jiné kvůli nastalé situaci rozhodl navrhnout prodloužit právě probíhající výzvy na podání projektů o jeden měsíc.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přišli do ústeckého sídla Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad na domovní prohlídku v úterý dopoledne, zapečetili celou řadu kanceláří, včetně vedení úřadu, další prohledávali. Ve středu po poledni, poté, co shromáždili potřebný materiál, úřad opustili a jeho chod se navrátil k normálu. Podle mluvčí úřadu Marcely Klíchové by neměla nastalá událost nijak čerpání dotací ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám