Hlavní obsah

Aktéři železniční kauzy Studénka usednou do stejné lavice jako žháři z Vítkova

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ostře sledované hlavní líčení s deseti obžalovanými v souvislosti s železniční tragédií ve Studénce se uskuteční pravděpodobně už na začátku června v největší jednací síni Krajského soudu v Ostravě. Tedy ve stejné místnosti, ve které si loni vyslechli rozsudek žháři z Vítkova.

Foto: Bela Szandelszky, ČTK

Záchranáři prohledávají trosky rychlíku, který se ve Studénce srazil se zřícenou mostní konstrukcí.

Článek

Rozhodl o tom novojičínský okresní soud, kterému je případ přidělen, ale který nedisponuje jednací síní, kam by se účastníci řízení a další zájemci vešli.

Informoval o tom ve čtvrtek předseda novojičínského okresního soudu Jiří Hanzelka. „Vybírali jsme z pěti různých míst podle celé řady kritérií. Nakonec zcela jednoznačně vyhrál krajský soud,“ řekl Hanzelka.

„Přihlíželi jsme k velikosti objektu, důstojnosti a zajištění nerušeného jednání a velkou roli hrálo také zázemí pro soud. Aby tam mohla pracovat například účtárna, která by proplácela svědečné, a aby byla místnost vybavena ozvučením a nahrávacím zařízením. Velkou roli hrála i finanční zátěž a dopravní spojení,“ řekl Hanzelka. Dodal, že hlavní líčení by mohlo začít na začátku června.

Jedno z největších železničních neštěstí v českých dějinách se stalo 8. srpna 2008 na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a Olomoucí. Na koleje ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most, do kterého hned poté narazil mezinárodní rychlík. Osm lidí při nehodě zemřelo, dalších 95 jich bylo zraněno. Škoda přesáhla 177 miliónů.

Kvůli obecnému ohrožení je obžalováno celkem deset lidí převážně z firem, které byly za rekonstrukci silničního mostu odpovědné. Některým z nich hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám