Hlavní obsah

Válka brněnských profesorů jde do finále

Právo, Petr Kozelka
Brno

Představa noblesních filosofů řešících velké otázky světa vzala za své při projednávání případu dvou profesorů Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Před soudem stojí Břetislav Horyna, který podle obžaloby posílal svému kolegovi z katedry filozofie Jaroslavu Hrochovi vulgární a výhružné emaily.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Břetislav Horyna odmítá, že by vulgárními emaily šikanoval svého kolegu.

Článek

Podle státního zástupce Horyna posílal emaily jak ze svého pracovního, tak i domácího počítače. K tomu si měl založit několik adres například pod přezdívkou kodiak.brum, z kterých svého kolegu z katedry údajně bombardoval vulgaritami typu „to by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník“ či „stačí jedna injekce v trolejbuse, celkové ochrnutí, shniješ zaživa“.

Hroch nejprve na anonymní emaily odpovídal, přičemž jejich pisatele tituloval jako „impotentní holohlavé prase“ a podobně. Když však jeden z emailů spatřila i Hrochova žena, která se z toho zhroutila, rozhodl se profesor záležitost oznámit na policii.

Vyšetřovatele dovedli k dalšímu slovutnému profesorovi Horynovi IP adresy počítačů, z kterých byly maily odesílány. Adresy totiž patřily počítačům u Horyny v kanceláři a v jeho domově. „Z těchto počítačů se někdo připojoval na emailové schránky, z kterých odcházely ony emaily,“ vysvětlil u soudu znalec z oboru kybernetika.

„Žil jsem ve strachu, i teď se bojím chodit na pracoviště, když tam není i někdo další,“ prohlásil u soudu Hroch. Podle jeho kolegy Horyny je ale celé obvinění nesmyslné. „Jsem přesvědčen, že s mým počítačem bylo manipulováno. Byla snaha ze mě udělat pachatele. Má celoživotní práce byla znemožněna, mám jen ostudu,“ hořekoval u soudu obviněný Horyna. Verdikt si vyslechne už v pátek, na kdy soud odročil jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám