Hlavní obsah

Soud osvobodil Železného v kauze převodu podílů v CET 21

– Praha

Pražský vrchní soud v pátek s konečnou platností osvobodil bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného, Vlastimila Venclíka, Josefa Alana, Fedora Gála, Petera Hunčíka a Aleše Rozehnala, kteří čelili obžalobě z mnohamiliónového krácení daní při převodu obchodních podílů ve společnosti CET 21.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Železný

Článek

Žalobci vinili skupinu z toho, že stát ošidili o více než 38 miliónů korun. Všichni od počátku obvinění odmítali. Rozhodnutí je pravomocné, strany proti němu mohou podat pouze dovolání.

Podle obžaloby byla v dubnu 1996 jménem společnosti CET 21, s.r.o. založena akciová společnost CET 21, jejíž akcie nakoupili přibližně rovným dílem Železný, Venclík, Alan, Gál a Hunčík. Železný pak podle spisu začátkem července se společníky uzavřel smlouvu o tom, že na něj převedou 43,31 procenta obchodního podílu v CET 21, s.r.o., za což měli Alan, Gál, Venclík a Hunčík inkasovat každý 500 000 korun. V září od nich pak Železný vykoupil část akcií CET 21, a.s. za částku převyšující pět miliónů dolarů.

Zatímco příjmy za údajný převod obchodních podílů v CET 21, s.r.o. se v daňových přiznáních všech čtyř mužů za rok 1996 podle spisu objevily, částky za prodej akcií se danit nemusely. Podle obžaloby byly ale peníze, které muži inkasovali za akcie, ve skutečnosti za převedené podíly. Obchod s akciemi CET 21, a.s. tak podle spisu sloužil k tomu, aby čtveřice své zisky nemusela danit.

Protože není Hunčík českým občanem, nevznikla u něho daňová povinnost, stát tak o peníze nepřipravil. Spolu s právníkem Alešem Rozehnalem byl tedy stíhán pouze za pomoc k trestnému činu.

Další Železného kauzy

Železný byl nedávno pravomocně odsouzen na dva roky podmíněně odložené na zkušební dobu dvou let za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny. Bývalý ředitel TV Nova ale proti rozhodnutí podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Před odvolacím soudem také bude, kromě dnešní kauzy, projednán případ, ve kterém obžaloba viní Železného z pokusu o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME). V říjnu loňského roku za to nepravomocně odsoudil pražský městský soud Železného spolu s právníky Alešem Rozehnalem a Ondřejem Kuchařem podmíněnými tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám