Hlavní obsah

Uzbeci chtěli postřílet justiční stráž, teď na ně v Praze dohlíží maskovaní samopalníci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za zvýšených bezpečnostních opatření probíhá od úterý u pražského vrchního soudu odvolací řízení se čtyřmi Uzbeky, odsouzenými k výjimečným trestům za vraždu prostitutky a další dva vražedné pokusy z února 2008.

Foto: Petr Horník, Právo

Justiční stráž přivádí odsouzené vrahy.

Článek

Čtveřice už jednou v roce 2009 plánovala útěk z vazby, přičemž chtěla po převozu k soudu odzbrojit a postřílet justiční stráž. Plán byl ale včas odhalen.

Úternímu jednání asistují přímo v soudní síni kromě justiční stráže i čtyři maskovaní samopalníci.

Uzbeci dostali vysoké tresty

Čtveřice Uzbeků, která v únoru 2008 podle obžaloby v Praze ve Vodičkově ulici zavraždila ukrajinskou prostitutku a pokusila se zavraždit jejího pasáka a další prostitutku, dostala už dříve u pražského městského soudu vysoké tresty. Jeden ze čtveřice mužů dostal za vraždu a dva pokusy o ni doživotní trest, další tři muži mají být ve vězení celkem 67 let.

Doživotí dostala u prvoinstančního soudu hlava gangu Sohibek Juldašbajev, který má na svědomí vraždu Ukrajinky, pokus o vraždu dalších dvou lidí z Ukrajiny, znásilnění, vydírání, dvakrát loupež a porušování domovní i osobní svobody.

Další z Ubeků Naimjon Alimov dostal dříve druhý nejvyšší trest ve výši 25 let. Má na svědomí stejné skutky jako Juldašbajev až na dva pokusy o vraždu.

Třetí, Chusnidin Šodijev dostal 23 let a poslední Akmal Džabarov bude ve vězení se zvýšenou ostrahou 19 let. Dokud nenabude rozsudek právní moci zůstávají Uzbekové ve vazbě. Rozsudek také počítá s vyhoštěním odsozených.

Zabíjeli kvůli dluhu

Chusnidin Šodijev, Sohibek Juldašbajev, Naimjon Alimov a Akmal Džabarov si před dvěma lety podle obžalovacího spisu počkali v bytě prostitutky na jejího jednatřicetiletého pasáka, který jim dlužil peníze. Zbili jej, podřezali a prostitutku udusili.

Její kolegyni měli později opakovaně znásilnit. Smrti unikla jen proto, že jim měla slíbit peníze. Muži po vraždě byt v centru Prahy zapálili, pustili v něm plyn a odešli. Zraněnému cizinci se podařilo ještě zavolat pomoc a lékaři jej zachránili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám