Hlavní obsah

Muž doma ubytoval seniory, pak je obíral o peníze a týral

Právo, Aleš Honus
Ostrava

O neobvyklém případu domácího násilí informovala v pondělí ostravská policie. Padesátiletý muž si ve svém bytě ubytoval manželský pár seniorů a slíbil jim, že se o ně bude starat. Místo toho je, jak stojí v obvinění, okrádal o celý důchod a udělal si z nich sluhy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O případu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Muž a žena ve věku 73 a 67 let museli příkoří snášet delší dobu a byli i fyzicky napadáni.

„Manželé měli být omezováni jak v hygieně, tak v množství a skladbě potravin,“ uvedla mluvčí s tím, že obviněný muž měl manžele opakovaně zamykat v bytě a vyhrožovat jim vystěhováním. K násilí často přistupoval v době, kdy byl opilý.

„Skutek je atypický tím, že k domácímu násilí mělo docházet mezi cizími osobami, tudíž mezi zúčastněnými nebyl příbuzenský či partnerský vztah, jak tomu bývá u většiny případů domácího násilí,“ doplnila Holčáková.

Policie vykázala z bytů 42 tyranů

V minulém roce vykázala policie z bytů v Ostravě 42 tyranů. Je to druhý největší počet od roku 2007, kdy bylo možné poprvé násilníky z bytu díky novému zákonu vykázat.

K tomu, že se v minulém roce týrané osoby častěji obracely na policii a krizová centra, podle mluvčí Holčákové přispěla i mediální kampaň Místo činu? Domov!, kterou podpořila známá modelka Monika Žídková.

V okolních okresech byly počty vykázaných výrazně nižší – například na Novojičínsku policie loni vykázala 14 násilníků, na Opavsku to byli jen tři lidé. Oběťmi domácího násilí jsou většinou ženy, v poslední době ale stále častěji policie řeší případy týraných seniorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám