Hlavní obsah

V pražských Kolovratech se zřítily balkóny na lidi, policie mluví o šlendriánu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Radek Plavecký

Část domu se ve čtvrtek dopoledne zřítila v pražských Kolovratech. V sutinách zůstalo několik dělníků, které hasiči vyprostili. Podle prvních informací záchranářů jeden člověk zemřel, to se však nepotvrdilo, na místě zůstali dva zranění dělníci. Stavba vypadá podle kriminalistů zfušovaně.

Článek

Podle kriminalistů, kteří dorazili na místo vyšetřovat příčiny neštěstí, je na první pohled patrné, že balkóny nebyly ukotveny tak, jak by měly být.

„Po odstranění šalovacích desek viselo celé monstrum ve vzduchu a byla otázka času, kdy to spadne. Byla to past,“ ukazoval na místě jeden z policistů na dva utržené balkóny. Nejprve se utrhl vrchní ve výšce kolem šesti metrů a při pádu srazil i spodní ve vyvýšeném přízemí.

Špatné ukotvení balkónu

„Nejspíš stavební firma nedodržela stavební postupy. Téměř dvoutunový balkón byl přikotvený jen na osmi slabých dvanáctimilimetrových prutech, které se utrhly,“ uvedl policejní vyšetřovatel z Prahy Miroslav Sedláček.

Podle něj bude nyní policie vyšetřovat, kdo nedodržel stavební postupy, zda to byla špatná práce projektanta, nebo dílo ošidila stavební firma. Na ohradě kolem rozestavěných domů visela cedule, že stavbu provádí firma Poljak. Její zástupci, kteří byli na místě, se ale nechtěli k události vyjádřit.

„Musí se zjistit, co se vlastně stalo,“ řekl jeden ze stavebníků, kteří se před novináři zavírali ve stavební buňce.

„Volající neštěstí oznámili na linku 112 s tím, že je možné, že jsou v sutinách lidé. Později bylo upřesněno, že pod troskami mají být tři lidé,“ řekla krátce po neštěstí Novinkám mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Spadlé balkony z domu v Kolovratech zranily dva dělníky.

"Podle předběžných informací na místě byli tři zranění, z toho jeden člověk zraněním podlehl," řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová po neštěstí. Později informace upřesnila s tím, že nikdo nezemřel.

"Zraněni byli dva dělníci, kteří utrpěli zlomeniny dolních končetin a byli převezeni do nemocnice na Vinohradech," doplnila později mluvčí. Podle záchranářů pomohlo mužům to, že poslední balkón nad zemí se vzpříčil a zcela se nezřítil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nehodu vyšetřuje policie.

Hasiči uvedli, že podle jejich informací zůstali v troskách domu dva lidé, které se hasičům podařilo vyprostit a předat záchranářům. "Na místě zasahovaly tři jednotky," řekla Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Podle policie se jedná o rozestavěný dům, ze kterého se utrhly tři balkóny. Na místě zasahují policisté, hasiči a záchranáři. Neštěstí se stalo krátce před půl desátou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám