Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil trest muži, který zapálil dům se synem a tchyní

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trest 12,5 roku vězení ve středu zrušil Nejvyšší soud (NS) Davidu Křížovi, který loni na jaře zapálil na Brněnsku dům, kde spal jeho syn a bývalá tchyně. Chlapce i ženu zachránil před takřka jistou smrtí odvážný soused, který je vynesl z plamenů. Případem se nyní bude muset zabývat znovu Vrchní soud v Olomouci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

David Kříž chtěl pustit na svobodu, Nejvyšší soud mu ale nevyhověl.

Článek

„Podle názoru NS je třeba dokazování doplnit výslechem svědků a soudního znalce k rozsahu požáru, tedy zda mohl obžalovaný předpokládat hrozící následek,“ potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

K události došlo zřejmě pod vlivem vyhrocených vztahů v rodině. Muž v noci vtrhl do rodinného domku své bývalé ženy, kde se pohádal s patnáctiletým synem. Ten nakonec raději před otcem utekl a zburcoval na pomoc souseda. Otec mezitím dům zapálil, přestože v něm spal jeho syn a někdejší tchyně.

Zalarmovaný soused se zachoval jako hrdina a do domu vběhl nehledě na šlehající plameny. Nejprve vynesl jedenáctiletého chlapce, jenže mezitím babičku uvěznil požár v prvním patře domu. Soused proto přistavil žebřík a vyděšené ženě pomohl z ohnivého pekla uniknout přes balkon.

„Chtěl jsem svojí bývalé ženě způsobit založením požáru jen nějakou škodu, je mi to líto,“ pouze hlesl u soudu Kříž. Podle jeho obhájce existují pochybnosti o tom, zda lze skutečně čin kvalifikovat jako pokus vraždy.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám