Hlavní obsah

Trest pro prezidentem oceněné pěstouny platí

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Brno

Krajský soud v Brně odmítl v úterý odvolání pěstounů Blaženy a Lubomíra Rosnerových, kteří byli odsouzeni za týrání dětí svěřených jim do pěstounské péče. Soud současně odmítl také odvolání státní zástupkyně, která nesouhlasila s tímto rozsudkem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Blažena a Lubomír Rosnerovi naslouchají výpovědi znalců.

Článek

Platí tak, že prezidentem Klausem ocenění manželé byli potrestáni tříletou podmínkou. Za týrání čtveřice dětí, které měli ve své péči, dostali letos v květnu od soudu ve Vyškově dvouleté vězení s podmínkou.

Manželé podle obžaloby měli problémy s výchovou svěřených dětí, kterých měli víc, než bylo v jejich silách zvládnout. Jeden z chlapců hodil stížnost do schránky důvěry.

"Za pomoci dalšího ze svěřenců pak na mobilní telefon natočili video, na kterém rozlícená Rosnerová spílá jedné z dívek. Druhý hoch uvedl, že rodiče na něj byli hnusní, nadávali mu a o sestru zlomili berli.

"Obžalované usvědčují znalecké posudky, nebyli schopni adekvátně řešit situaci, nezvládali péči a napadání se stalo ventilem jejich psychického napětí,“ prohlásila dříve státní zástupkyně.

Podle obžaloby pěstouni několik let týrali čtyři z celkem patnácti dětí, které za 26 let vychovali. Když děti přišly do věku puberty, výchova se jim vymkla z rukou. Někteří svěřenci byli navíc postižení a vyžadovali větší péči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám