Hlavní obsah

Z hořícího domu zachránili hasiči dvanáct lidí

Právo, Jiří Růžička
Uherské Hradiště
Aktualizováno

Ničivý požár zachvátil v noci na sobotu obytný dům a devět osobních aut v Uherském Hradišti. Oheň v domě uvěznil dvanáct lidí, hasiči je museli evakuovat. Nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Článek

„Několika lidem se podařilo z domu utéct, další se přes dusivý dým a šlehající plameny nemohli dostat ven. Hasičům se podařilo evakuovat dvanáct nájemníků, včetně dvou batolat, těhotné ženy a seniorů,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Hasiči dostali informaci o rozsáhlém požáru obytného domu a zaparkovaných aut v Uherském Hradišti před čtvrtou hodinou ráno.

„Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Kunovice, Babice, Bílovice a Nedakonice. Nový obytný dům se dvěma vchody a celkem dvaatřiceti bytovými jednotkami není ještě zcela zaplněn. Před příjezdem hasičů dům stačilo opustit několik osob, včetně jednoho majitele, který se snažil vyjet se svým hořícím vozem od domu a uchránit ho tak před celkovým zničením,“ uvedl Mitáček.

„V době našeho příjezdu hořela celá řada zaparkovaných vozidel a vnější plášť nového obytného domu. Hasiči nejprve srazili plameny šlehající do oken bytů v prvním patře a zabránili tak prostupu požáru do jednotlivých bytů. Požární útok vedli z několika stran. Vodou a pěnou se podařilo požár lokalizovat asi po půlhodině. Další hodinu trvalo postupné dohašování ohnisek požáru a kontroly zaparkovaných a poškozených aut,“ informoval mluvčí.

Příčinu ničivého požáru vyšetřuje tým vyšetřovatelů hasičů a techniků Policie ČR. Na místě pomáhá i pes vycvičený na vyhledávání akcelerantů hoření na požářištích. Vyšetřovatelé prověřují možnost vzniku požáru od hořícího plastového kontejneru, který byl umístěn v boxu u domu a mohlo dojít k zasažení obložení domu a k následnému zapálení zaparkovaných aut. Vyloučeny nejsou ani další možné příčiny, které dále specialisté zkoumají.

Policie hledá svědky

V souvislosti s požárem zahájili policisté v Uherském Hradišti vyšetřování pro podezření z trestných činů obecného ohrožení a poškozování cizí věci, kde trestní sazba činí tři až osm let vězení.

„Velmi by nám pomohlo, kdyby se nám přihlásili svědci, kteří si požáru všimli již v nejčasnějším stádiu,“ vyzval případné svědky mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám