Hlavní obsah

Na Vsetínsku hoří les, zasahoval i vrtulník

Právo, Jiří Růžička
Vsetín

Rozsáhlý lesní požár likvidují hasiči v těžko přístupném terénu v části Jasenice u Vsetína. Plameny se ve vichru rychle šíří, nedaří se je zastavit a na místo proto přiletěl vrtulník se speciálním hasicím vakem. S jeho pomocí se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu.

Článek

„Hasiči byli o požáru informováni v pondělí v 10:34 hodin. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a lesním speciálem zn. Camiva, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jasénky a Jablůnky. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Jasenice došlo k rozsáhlému požáru v lesním porostu,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Situace na místě je dramatická. Vlivem silného větru došlo k nekontrolovatelnému rozhoření míst po pálení klestu v lese. Následně došlo k rozšíření požáru a k zasažení nejméně jednoho hektaru lesní plochy. Plameny prošly přes suchou trávu, nízký porost až na vzrostlé stromy.

„Už příjezd hasičů na místo byl komplikován těžším terénem a absencí vhodných přístupových cest. Velitel zásahu potvrdil závažnost události a vyžádal si další posilové jednotky. Hasiči museli své cisterny odstavit na vhodných místech a další úseky cesty museli zdolat pěšky,“ popsal Mitáček.

Ještě v poledne se plameny stále dále šířily. „Silný vítr nepolevuje a hrozí zasažení dalších částí lesa. Proudy vody se hasiči dál snaží zabránit hoření vzrostlých stromů a předchází nebezpečnému tzv. korunovému hoření. Závažnost situace si vyžaduje nasazení letecké techniky. Operační důstojník HZS Zlínského kraje si vyžádal spolupráci s Policií ČR, která je připravena na místo vyslat svůj vrtulník s hasicím Bambi vakem. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu,“ doplnil Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám