Hlavní obsah

O prázdninách zemřelo na silnicích o 20 lidí více než minulý rok

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

Během prvních osmi měsíců letošního roku zemřelo na silnicích v Česku 466 osob. Za posledních 21 let je to nejnižší počet obětí dopravních nehod. O prázdninách v červenci a srpnu zemřelo letos 170 lidí, což je o dvacet více než v roce 2009.

Článek

Statistiky zveřejnil v pondělí Josef Tesařík z policejního prezidia. S výjimkou loňska a roku 2006, kdy na silnicích zahynulo 152 lidí, neklesl v historii ČR počet prázdninových tragických případů pod 200.

V červenci a srpnu podle Tesaříka zemřelo 54 řidičů osobních aut, 34 motocyklistů, 27 cyklistů a 23 spolujezdců v autech a 15 chodců. Hlavní příčinou dopravních nehod byl podle něho nesprávný způsob jízdy. Jde například o nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly.

Nejvíce mrtvých při kolizích evidovali policisté na počátku prázdnin. Na počtu tragických nehod se zřejmě velkou měrou podepsalo horké počasí, které v červenci panovalo. Podle odborníků je řidič ve vedru unavený, špatně se soustředí a pomaleji reaguje.

Ve srovnání s předchozími lety eviduje letos policie vyšší počty obětí kolizí pouze v březnu a červenci. Zbývající měsíce byly nejméně tragické za posledních 21 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám