Hlavní obsah

Členové komanda ČEZ budou obžalováni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká pobočka krajského státního zastupitelství v Ostravě vrátila případ takzvaného komanda ČEZ okresnímu státnímu zastupitelství, aby pokračovalo ve stíhání. Okresní státní zastupitelství stíhání 13 pracovníků ČEZ, kteří jsou podezřelí, že používali k vymáhání dluhů za černý odběr elektřiny nevybíravých metod, v květnu zastavilo. Nyní by na ně mělo podat obžalobu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

"Krajské státní zastupitelství Ostrava zrušilo usnesení o zrušení trestního stíhání členů týmu Netechnických ztrát firmy ČEZ a vrátilo věc okresnímu státnímu zastupitelství, aby pokračovalo v trestním stíhání pro trestný čin útisk," řekl Aktuálně.cz právní zástupce obětí komanda Jan Rytíř.

Mužům hrozí asi půl roku vězení. Podle firmy ČEZ bylo jejich stíhání zrušeno právem.

Komando od roku 2005 odpojovalo odběratelům přípojky elektřiny. Dopouštělo se přitom řady údajně nekalých praktik, ze kterých v roce 2008 obvinila policie celkem 32 zaměstnanců ČEZ. Vinila je například z vydírání a nezákonného vstupování na soukromý pozemek. Pracovníci komanda měli speciální výcvik a nosili u sebe zbraně.

Na případy nelegálních odběrů měli členové komanda pouze upozorňovat, místo toho je ale podle obžaloby sami řešili, a suplovali tak činnost policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám