Hlavní obsah

Ženy dostaly za brutální vraždu zlatníka 16 a 18 let

Právo, Petr Pokorný
České Budějovice
Aktualizováno

Na 18 a 16 let do vězení poslal v pátek senát Krajského soudu v Českých Budějovicích dvě ženy za loupežnou vraždu českobudějovického zlatníka. Vyšší trest by si měla odsedět čtyřiačtyřicetiletá Renata Kadlecová, majitelka nevěstince v Táboře, s nižším trestem soud opouštěla devětatřicetiletá příležitostná prostitutka Jana Kukačková.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jana Kukačková (vlevo) a Renata Kadlecová v soudní síni

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný. Kukačková se totiž na místě odvolala. Údajná organizátorka vraždy Kadlecová si stejně jako státní zástupce Petr Dušek ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Podle obžaloby se ženy po předchozí vzájemné dohodě rozhodly čtyřiapadesátiletého zlatníka okrást v bytě v desátém patře panelového domu, kam se dostaly pod záminkou objednávky výroby zlatého šperku. Poté, co muž jejich záměry prohlédl, ho napadly. Státní zástupce i soud konstatoval, že počítaly i s touto možností, proto se vyzbrojily mimo jiné elektrickým paralyzérem a nožem.

Státní zástupce: byla to poprava

Útok byl mimořádně razantní. Na těle zavražděného napočítali soudní lékaři 34 oděrek, 18 bodnořezných a osm bodných ran. Žádné ze zranění podle znalců ale nebylo vážné. „Jediné zranění bylo smrtelné a to podříznuté hrdlo,“ konstatoval předseda senátu Slavomír Cirhan. Napadený následně vykrvácel. Lékaři potvrdili, že by mu život už nezachránilo ani to, kdyby se okamžitě dostal do jejich péče.

Státní zástupce Petr Dušek brutální čin označil za popravu. „Poškozený byl znehybněn paralyzérem a nemohl se nijak bránit,“ zdůraznil. Z bytu následně zmizelo zlomkové zlato a různé druhy šperků v hodnotě nejméně 141 tisíc korun, mobilní telefon, kufřík a legálně držená pistole zavražděného. Část zlata jedna z žen prodala pod cizím jménem v Praze. Další věci z bytu spálily, o likvidaci zbraně požádaly svého známého.

Obě ženy přijaly trest bez jakýchkoli emocí. Ani jedna se k vraždě nedoznala. Kukačková sice připustila, že ke rvačce došlo, ale o podílu na smrti zlatníka nechtěla nic slyšet. Kadlecová tvrdila, že do bytu vtrhli dva maskovaní muži a ti měli vraždit. Policejní vyšetřování tuto verzi zcela vyloučilo.

„Vzhledem k vysokému stupni společenské nebezpečnosti činu má soud za to, že jsou splněny všechny zákonné předpoklady pro udělení výjimečného trestu,“ poznamenal předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám