Hlavní obsah

Nové svědectví expolicisty může být pro Kajínka klíčové, říká John

Právo, Jakub Troníček

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek by se mohl na základě nového svědectví bývalého policisty, o kterém ve čtvrtek jako první informovalo Právo, dočkat obnovení svého procesu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Řekl to ve čtvrtek nový ministr vnitra a šéf strany Věci veřejné Radek John, který se v minulosti jako novinář kauze dvojnásobné vraždy připisované Jiřímu Kajínkovi věnoval.

Bývalý policista vypověděl, že v roce 1993 pořizoval kvůli jinému případu odposlechy podnikatele Antonína Vlasáka, který si údajně vraždu objednal.

O Kajínkovi přitom v telefonátech podle něj nepadlo ani slovo, naopak z nich prý vyplynulo, že vraždili policisté. Ex-policistovu výpověď v současné době prověřuje Inspekce policie podřízená ministerstvu vnitra.

Doufám, že je to stopa, která bude důvodem k obnovení procesu.
Radek John

„Doufám, že je to stopa, která bude důvodem k obnovení procesu,“ uvedl k tomu Právu John. Zároveň ale dodal, že jako ministr do kauzy zasahovat nesmí, a nemá tak o stavu vyšetřování žádné konkrétní informace.

„Vyslal jsem ale signál, aby se vyšetřovalo stylem padni, komu padni. Chci, aby se podobné pomníčky konečně objasnily,“ poznamenal John.

Právě na svědectví bývalého policisty podle svých slov John narážel, když nedávno coby čerstvě jmenovaný ministr poukazoval na to, že v kauze existují nová zásadní fakta, která by mohla kauzu ovlivnit.

Inspekce se informacemi o možném zapletení policistů do nájemné vraždy zabývá od března na základě trestního oznámení, které má Právo k dispozici.

Mluvčí inspekce Martina Lídlová v této souvislosti odmítla až do ukončení vyšetřování celou věc jakkoliv komentovat.

Podezřením, že ve skutečnosti nevraždil Kajínek, ale policisté, se inspekce zabývala již několikrát. Naposledy takové podezření vyvrátila v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám