Hlavní obsah

Za vraždu dvouleté dívky vyměřil soud 15 let vězení

Právo, Petr Pokorný
České Budějovice

Na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal v úterý trestní senát Krajského soudu v Českých Budějovicích čtyřiatřicetiletého Marka Neubauera za vraždu dvouleté dcery své přítelkyně. Hrozil mu až výjimečný trest.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Marek Neubauer v soudní síni.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný. Neubauer i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro podání odvolání. Podle obžaloby Neubauer způsobil v chatě v osadě Zahrádky na Českokrumlovsku dítěti v noci z 11. na 12. září 2009 rozsáhlá zranění, kterým dívka přes lékařskou pomoc 14. září v nemocnici podlehla.

Neubauer se k činu nepřiznal. Připustil pouze, že v osudnou noc hlídal dceru své přítelkyně. Holčička prý nejdříve upadla ve sprše. Pak ve spánku z postele a nakonec ze schodů v patrové chatě. Záchrannou službu ale volal až okolo čtvrté ráno, kdy zjistil, že dítě nereaguje, téměř nedýchá a má tmavě promodralé rty.

Zvlášť zavrženíhodné a odpudivé je jednání, které směřuje proti starým lidem nebo dětem, tedy těm, kteří se nemohou bránit.
Předseda soudu

„Soud považuje za prokázané, že obžalovaný se dopustil brutálního útoku proti dvouletému dítěti,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Bárta.

Při pitvě dívky byla zjištěna řada krevních výronů v oblasti hlavy, obličeje, na rukou, v oblasti kříže, na hýždích i na kolenou, trhlinky v řitním otvoru a zhmoždění mozku. Od udělení výjimečného trestu Neubauera zachránil pouze posudek soudní znalkyně z oboru psychiatrie, podle něhož měl v době činu snížené ovládací schopnosti.

„Strašně mě mrzí, co se stalo. Rozárce jsem neublížil. Možná jsem ji jen víc stiskl, když jsem s ní třásl v době, kdy se nehýbala,“ uvedl plačky při čtení připraveného textu v úvodu hlavního líčení Neubauer.

Na verdikt soudu už reagoval zcela chladně bez jakýchkoli emocí. Soud rozhodoval podle právních předpisů platných do konce loňského roku, kdy mohl udělil trest v rozmezí od 10 do 15 let. Pokud by k činu došlo letos, trestní sazba by už činila 15 až 20 let vězení. Soud se tak přiklonil k maximálně možnému trestu.

„Zvlášť zavrženíhodné a odpudivé je jednání, které směřuje proti starým lidem nebo dětem, tedy těm, kteří se nemohou bránit,“ doplnil předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám