Hlavní obsah

Bém dal hummerům u městské policie šanci do června

Právo, Petr Janiš
Praha

Okolo jejich nákupu byl poprask. Mnozí se divili, na co městská policie v Praze potřebuje civilní verzi amerického vojenského vozu Hummer H3, když je nemá ani policie státní. Ta nákup za dva milióny korun začala šetřit. Primátor Pavel Bém (ODS) chtěl vozy vyslat po ničivém zemětřesení na Haiti, ale kvůli nedostatku pohonných hmot v zemi z nápadu sešlo.

Článek

Tři hummery městské policie po Praze jezdí dál, Bém jim dal čas do června, než se rozhodne, co dál. „Dohodli jsme se s panem primátorem, do začátku prázdnin vyhodnotíme jejich nasazení. My jsme přesvědčeni, že svůj význam mají,“ řekl Právu šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš.

„Stále je to ve stadiu vyšetřování,“ řekla Právu pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová s tím, že vyšetřovatelé ještě pořád shromažďují důkazní materiál k nákupu vozů. Kotrouš tvrdí, že není co šetřit.

„Vybrali jsme nejlevnější nabídku, na vozidlech byla velice významná sleva. Mohli jsme si dovolit lépe vybavené vozidlo se speciální technikou,“ řekl šéf pražských strážníků. Nasazení hummerů v Praze Kotrouš obhajuje, zvlášť nyní, kdy má být městská policie podřízena při mimořádných událostech v metropoli velení policie státní.

Tahají z vody stromy

„Fungují 24 hodin denně, střídají se na nich posádky. Pomáhaly vytahovat z řeky kmeny stromů, loď takový předmět sice přiveze ke břehu, ale už ho nevytáhne. Před 14 dny plaval ve Vltavě dokonce kontejner,“ popsal využití vozů Kotrouš.

Hummery kritizovala opozice na radnici. „Myslím si, že pro hlavní město jsou vozy, které mimo jiné používají vojáci v náročných horských podmínkách Afghánistánu, zbytečným přepychem. Osobně bych dal přednost tomu, aby městská policie používala auta jedné značky a nakupovala je pokud možno u českého výrobce,“ reagoval pro Právo Petr Hulinský (ČSSD).

Zelení navrhovali, aby se hummery prodaly a z výtěžku se pro strážníky nakoupila kola. Podle Kotrouše šlo ale o výstřel do tmy. „Městská police používá 153 kol. Strážníci jezdí i na elektrokolech a elektroskútrech,“ shrnul šéf strážníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám