Hlavní obsah

Zahradní domek matky útočníka z Vítkova lehl popelem

• Aktualizováno

V noci na pátek shořela v Terezíně, místní části Petrova nad Desnou na Šumpersku, zahradní chatka. Ta stála na pozemku matky jednoho z útočníků ve Vítkově Václava Cojocaru. Právu to potvrdil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Podle ženy jde o mstu za syna.

Článek

„Informaci o požáru jsme dostali ve čtvrt na dvě v noci, okolo půl třetí byla likvidace ohně ukončena. Chatka ale lehla popelem,“ řekl Právu mluvčí olomouckých krajských hasičů Jaroslav Hrubý.

Patrová chatka měla rozměry čtyři krát pět metrů. Škoda byla předběžně vyčíslena na 250 000 korun. „Na místě zasahovali profesionální hasiči z Šumperka a dobrovolní z Velkých Losin a Sobotína,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Podle informací Práva jej jako první zaregistroval nevlastní bratr Václava Cojocary. Tomu, že by mohlo jít o žhářský útok, přitom nasvědčuje to, že podle něj si při vyběhnutí ven všiml, že u hořící chatky jsou otevřené dveře. V chatce přitom údajně nebylo nic, co by mohlo způsobit její požár.

Foto: Aleš Honus, Právo

Václava Cojocaru

„Domníváme se, že jej někdo úmyslně založil,“ uvedla Cojcarová s tím, že jde podle ní o akt msty za syna.

Podle Svatoně však nelze požár chatky spojovat s případem ve Vítkově, dokud nebude známá jeho příčina. „Případ je hodně čerstvý. Vše je zatím předmětem šetření. Zatím není stanoveno, zda šlo o technickou závadu nebo o úmyslné zapálení,“ konstatoval policejní mluvčí s tím, že do konce vyšetřování se k tomu policie nebude více vyjadřovat.

Starosta: obavy tu nejsou

Starosta Petrova nad Desnou Jan Vaníček (nezávislý), který se hašení požáru osobně zúčastnil, uvedl, že se obyvatelé obce o Cojocaruově spoluúčasti na žhářském útoku ve Vítkově dozvěděli teprve poměrně nedávno. „Sám to vím zhruba čtrnáct dnů,“ řekl Právu starosta s tím, že to podle něj v lidech obavy z případné odvety nevyvolalo.

„Zda by se něco na tom změnilo, pokud by se prokázalo, že šlo v případě chatky o úmyslný útok, si netroufám spekulovat. Pokud by obavy vznikly, byl bych první, kdo by se je snažil uklidňovat. Momentálně nemá význam dělat předčasné závěry,“ dodal Vaníček.

Krajský soud v Ostravě již nařídil termíny hlavního líčení se čtyřmi obžalovanými, kteří se měli podílet na založení požáru rodinného domu ve Vítkově. První stání s nimi začne 11. května.

„Hlavní líčení proti čtyřem obžalovaným je nařízeno od 11. do 30. května, od 16. od 22. června a od 28. června do 2. července,“ konstatovala mluvčí soudu Barbara Plchotová. Obžalovaní jsou ve vazbě a za pokus o rasově motivovanou vícenásobnou vraždu jim hrozí až doživotní tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám