Hlavní obsah

Policejní těžkooděnci rozehnali v Brně příznivce Dělnické strany

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Miloslav Homola, Petr Nový, Jan Trojan

Příslušníci policejních pořádkových jednotek zasahovali ve středu po půl jedné odpoledne proti nepovolenému shromáždění příznivců Dělnické strany, která byla ve středu Nejvyšším správním soudem v Brně zrušena.

Článek

Shromáždění příznivců zrušené Dělnické strany vzniklo samovolně a bez povolení po soudním rozhodnutí o zrušení této politické strany. Proti shromáždění zasáhly policejní pořádkové jednotky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zadržený příznivec DS

Policii se kolem jedné hodiny odpoledne podařilo průvod ukončit. Policejní opatření se přesunula k Příční ulici, kde má šéf Dělnické strany Tomáš Vandas vypovídat. Policie zůstává v pohotovosti. Podle informací Práva byl jeden z účastníků akce zadržen.

Dělnická strana skončí, rozpustil ji Nejvyšší správní soudVideo: ČTK

Na výzvy policie k opuštění prostoru demonstranti nereagovali, proto zasáhli těžkooděnci. Účastníci akce skandovali hesla jako "svobodu, policie fuj, policejní stát".

Reakce na rozpuštění Dělnické stranyVideo: ČTK

Foto: Miroslav Homola, Právo

Další extremisté čekali venku.

Po prvních strkanicích se pochod několika desítek protestujících vydal středem města Rašínovou ulicí, kde je však kordon policejních těžkooděnců zastavil.

Příznivci DS se snažili městem doprovodit své lídry na policejní služebnu na druhém konci města, kde mají podat vysvětlení ke svým výrokům během demonstrace loni na prvního máje.

Policie však tento pochod považuje za nepovolenou demonstraci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas (vlevo)

Zeman byl náhodou v Brně

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu uvítal také předseda Strany práv občanů Miloš Zeman, jenž byl zrovna v Brně.

Před novináři zároveň vyjádřil určité pochybnosti. „Nebudete mě podezřívat z jakýchkoliv sympatií vůči Dělnické straně (DS), ba právě naopak. Pouze si kladu otázku, zda rozpuštění jakékoli strany nemůže mít kontrární (protichůdné) afekty, spočívající v tom, že tato strana získá ódium mučedníků, přejmenuje se a bude pod jiným jménem znovu provozovat svoji činnost,“ prohlásil Zeman.

Nemá nic proti zákazu jakékoli politické strany extremistického typu a nepochybuje o tom, že DS takovou stranou je. Domnívá se, že by DS měla být totálně zničena. Avšak „demokratickým, to jest volebním způsobem,“ uzavřel Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám