Hlavní obsah

Lidé budou kvůli úplňku na Silvestra více pít, očekávají policisté

Právo, Jana Pechová, Aleš Honus

Silvestrovskou noc letos rozsvítí měsíční úplněk, což ve spojení s tradičními bujarými oslavami a konzumací alkoholu vyvolává obavy některých strážců pořádku i záchranářů. Mezi nimi se totiž traduje, že dorostlý Měsíc má na chování lidí nepříznivý dopad.

Článek

„Náš vedoucí záchytky říká, že když se večer na začátku služby podívá na nebe a je tam úplněk, pravidelně následuje povzdech – měsíc jako rybí oko, to zas bude záchytů,“ usmál se mluvčí Služeb města Jihlavy, které provozují krajskou záchytnou protialkoholní stanici pro Vysočinu, Martin Málek.

„Těžko říci, čím to je, ale s různými kolegy jsme vypozorovali, že měsíční úplněk má negativní vliv na nárůst počtu nežádoucích jevů. Od přehnané konzumace alkoholu, přes trestnou činnost po sebevraždy. A letos, bohužel, připadá měsíční úplněk na Silvestra. Tak trochu s obavami čekáme, co to přinese.“

„Říká se – je úplněk, lidi blázní. Ale doložit vám to nijak nemůžu,“ potvrdil kolující teorii i vedoucí směny krajského operačního střediska Policie ČR v Jihlavě. Dokladem nemohla přispět ani zdejší tisková mluvčí Jana Kroutilová. „Statistiky nejsou v tomto ohledu vypovídající, protože o všech trestných činech nevíme hned když se stanou –- řadu věcí lidé hlásí se zpožděním,“ upozornila.

Lidi mají větší sklony k depresím, je daleko víc sebevražd či sebepoškozování. Není to ale vázáno jen striktně na den úplňku, ale i na dny před ním a po něm
lékař Miroslav Havlík

Dopravka: Něco na tom může být

Podobnou potíž s ověřením nepsaného pravidla měli i policisté z jihlavské dopravky, ačkoli se jejich šéf Rostislav Sůva snažil pátrat ve svodkách dokumentujících několik dat úplňků nazpět. ‚Úplňkové‘ záznamy do jisté míry s naznačeným problémem korespondují.

„Samozřejmě hraje svoji roli i to, že drobné nehody už se nehlásí. Ale při několika posledních úplňcích jsme tu nehody opravdu řešili víceméně pravidelně, navíc šlo o nehody i se zraněním a s alkoholem. Je tu také nehoda se zvěří, což má v době intenzivního měsíčního svitu svoji logiku,“ řekl Právu policista. Jak doplnil, podle jeho úsudku by mohl hrát roli obecně platný fakt, že lidi mívají v době kolem úplňku potíže se spaním.

Kriminalista: Úplněk za to nemůže

Bývalý dlouholetý šéf severomoravské mordparty Vilém Vaculík tvrdí, že žádná souvislost mezi úplňkem a zločinností nebyla nikdy potvrzena, i když se o to řada lidí snažila. „My jsme tuto souvislost sledovali také. V dobách mého působení na krajském ředitelství jsme měli knihu, kam jsme psali veškeré vraždy a další závažné případy. Ale nedá se říct, že by nějaká statistika potvrdila, že během úplňku je nejvíce konfliktů. Spíše to je naopak – když se během takové noci něco stane, hned je ze strany veřejnosti snaha to přisuzovat úplňku. Tohle téma je ale spíše pro kartářky nebo pro numerology,“ řekl Vaculík.

Jestliže tedy podle Vaculíka někdo tvrdí, že letošní silvestrovská noc bude riziková kvůli úplňku, není pro to žádný rozumný důvod. „Rizikové je ale samozřejmě to, že Nový rok bude součástí prodlouženého víkendu a všude se bude ve velkém slavit. To pak samozřejmě bývá i více konfliktů. Úplňku bych to nepřisuzoval,“ dodal Vaculík.

Záchranka: Úplňková teorie platí!

Jediné přesvědčené ano získalo Právo na Zdravotní záchranné službě v Jihlavě. Zdejší primář Miroslav Havlík má ve věci jasno. „Pod to se klidně podepíšu, naprosto souhlasím,“ řekl bez rozmyslu na dotaz, zda ‚úplňková‘ teorie platí. A jak dodal, je přesvědčen, že by to zájemcům o práci na sestavení vypovídající statistiky záznamy o výjezdech potvrdily. „Lidi mají větší sklony k depresím, je daleko víc sebevražd či sebepoškozování. Není to ale vázáno jen striktně na den úplňku, ale i na dny před ním a po něm,“ uvedl lékař.

Modrý měsíc

Poprvé po desetiletích se o silvestrovské noci objeví na nebi Blue Moon neboli Modrý měsíc. Tento výjimečný přírodní úkaz - druhý úplněk během jediného měsíce, čili 13. úplněk v roce - je sám o sobě vzácný, o Silvestra ho lidé mohli pozorovat naposledy na přelomu let 1990-1.

„Příště se v poslední dne roku ukáže až v roce 2028,“ upozornil astronom Theo Jurriens z univerzity v nizozemském Groningenu.

Podle astronomů není zcela jasné, proč anglický termín Blue Moon během staletí natolik zdomácněl. S modrou barvou nemá přitom tento fenomém co do činění, ačkoli chladné zimní noci mohou Měsíci dodat modravý nádech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám