Hlavní obsah

Uprchlý vězeň skončil s kulkou v hlavě, postřelená manželka je po operaci

– Hajany • Aktualizováno

Speciální zásahová policejní jednotka dopadla ve středu večer uprchlého vězně Pavla Tauchena a jeho manželku Dagmar v jižních Čechách. Podle prvních zpráv byl při přestřelce Tauchen zabit a jeho žena postřelena do hrudníku. Ve čtvrtek ráno vyšlo najevo, že se Tauchen zastřelil sám.

Článek

Zdravotní stav ženy je po noční operaci stabilizovaný. Leží v plzeňské fakultní nemocnici a je mimo ohrožení života, řekla ve čtvrtek ČTK bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Policisté měli vytipovaný jeden objekt na Strakonicku. K zásahu ale došlo při silniční kontrole. Než zakročili, došlo ke střelbě, při které byl muž střelen do hlavy a jeho manželka byla při útěku postřelena v oblasti hrudníku.

"Během policejního zásahu v Hajanech na Blatensku byly při přestřelce těžce zraněny dvě osoby. Muž zraněním podlehl. Žena byla odvezena do nemocnice," potvrdila Právu mluvčí jihočeské policie Anna Drdová a doplnila, že se přestřelka odehrála před půl osmou večer.

Foto: Veis David, ČTK

Auto, ve kterém policie v Hajanech na Strakonicku dopadla uprchlého vězně Pavla Tauchena a jeho manželku.

V 19:23 vyjela do Hajan na Strakonicku záchranná služba z Blatné. „Lékařka posádky Blatná konstatovala na místě úmrtí muže následkem střelného poranění hlavy,“ řekl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Foto: Veis David, ČTK

Kriminalisté prohlížejí okolí automobilu, ve kterém policie v Hajanech na Strakonicku dopadla uprchlého vězně Pavla Tauchena a jeho manželku.

V Hajanech měli příbuzné

„Žena, která byla nalezena opodál, utrpěla střelné poranění hrudníku a v kritickém stavu byla transportována vrtulníkem na urgentní příjem fakultní nemocnice Plzeň,“ dodal mluvčí. Její zdravotní stav byl velmi vážný, bojovala o život. Ve čtvrtek ráno byl její stav již stabilizovaný.

Policie v malé obci, kde žije asi sto obyvatel, přehradila páskami přístup do ulice s deseti staršími domky, aby zabezpečila prostor přestřelky. Za obcí přistál policejní vrtulník.

Zločinecký pár si Hajany zřejmě vybral proto, že obec zná a bydlí zde Tauchenovi příbuzní, údajně matka jednoho z nich. Členové zásahové jednotky odjeli až kolem půl jedenácté, na místě zůstali policisté v civilu. Případ začala vyšetřovat i policejní inspekce, aby zjistila za jakých okolností a proč padly výstřely. Podle neoficiálních informací začalo vše silniční kontrolou.

Tauchen uprchl v úterý během převozu do vězení. Doprovodnou eskortu přepadla se zbraní v ruce jeho manželka ve chvíli, kdy opouštěl nemocnici. Na přepadení se údajně podílela ještě jedna osoba. Policie okamžitě po útěku rozmístila zátarasy na silnicích.

Foto: Policie ČR, Novinky

Uprchlý vězeň Pavel Tauchen a jeho manželka Dagmar

Tauchen už jednou z vězení uprchl, a to v červenci 1999 z věznice v Bytízi na Příbramsku. Policie jej pak zadržela v listopadu téhož roku v Řevnicích u Prahy a při zadržení ho postřelila. Letos 2. listopadu Tauchena soud spolu s komplicem Pavlem Kočovským potrestal pěti lety vezení za otvírání trezorů výbušninou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám