Hlavní obsah

Neonacisté z White Justice se zaměřili i na rodinu premiéra

Právo, Jakub Troníček

Skupina neonacistů, kterou detektivové podezřívají z přípravy teroristických útoků, představovala reálné nebezpečí i pro rodinu premiéra Jana Fischera. Právě kvůli extremistické organizaci White Justice (Bílá spravedlnost) totiž podle zjištění Práva policie na jaře začala nepřetržitě hlídat Fischerova syna Jana, který se v médiích podobně jako sám premiér přihlásil k židovské víře.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer.

Článek

Souvislost bezpečnostních manévrů v rodině předsedy vlády s rozkrýváním utajované neonacistické organizace Právu potvrdil dobře informovaný zdroj z policie. „Ta zvýšená opatření se přijímala právě kvůli tomu,“ řekl bez dalších podrobností zdroj.

Premiérův syn dostal ochranku počátkem června, kromě Fischerovy rodiny začala tehdy policie hlídat i děti ministra vnitra Martina Peciny. „Ty hrozby byly vyhodnocené jako velmi reálné,“ poznamenal k tomu ve čtvrtek Pecina.

Jakékoliv další podrobnosti ale podobně jako šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odmítl s odkazem na citlivost celé kauzy uvést.

Když se dozvíte takovou informaci, že může být případně ohrožen rodinný příslušník, navíc dvacetiletý kluk, tak mě to samozřejmě v klidu nenechává,
premiér Jan Fischer

Policie část skupiny White Justice pozatýkala před dvěma týdny. Její členové jsou stíháni za propagaci nacismu, policií navrhované obvinění z přípravy teroristických útoků si zatím nevyslechli.

MF Dnes ve čtvrtek v této souvislosti informovala, že skupina si pro případné útoky připravovala seznamy tzv. ideových nepřátel.

„Organizace White Justice je tu na špinavou práci. V dnešní době víme, kdo je Žid a kdo jeho přisluhovač. Je nereálné zlikvidovat během týdne nejvýše postaveného Žida, naopak je reálné postupně stoupat v pyramidě mocnářů země až k samému vrcholku,“ citoval deník jeden z diskusních příspěvků na utajovaných stránkách organizace.

Policie přidělila bodyguardy pro Fischerova syna a děti ministra vnitra zhruba v polovině června. Mluvčí premiéra Roman Prorok nechtěl bezpečnostní opatření ve Fischerově rodině komentovat s tím, že jde o velmi citlivou záležitost.

Sám premiér pak v červnu deníku Právo v této souvislosti řekl, že hrozby bere velmi vážně. „Když se dozvíte takovou informaci, že může být případně ohrožen rodinný příslušník, navíc dvacetiletý kluk, tak mě to samozřejmě v klidu nenechává,“ řekl před necelým půlrokem ministerský předseda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám