Hlavní obsah

Policejní instruktor dostal trest za jízdu v opilosti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Policejní instruktor by měl jít nováčkům v uniformách příkladem. Pracovník školícího policejního střediska v Domažlicích Miroslav Mihál se však zachoval zcela obráceně. Tento dvaačtyřicetiletý vrchní inspektor, který jako školitel služební přípravy cvičí nové policisty v taktice zákroku, dostal trest za jízdu v opilosti.

Článek

Za ohrožení pod vlivem návykové mu domažlický soudce Jan Švígler vyměřil sedmiměsíční trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na 18. měsíců. Navíc nesmí Mihál dva roky usednout za volant.

Policista v opilosti řídil služební vozidlo, se kterým se vyboural. K nehodě došlo v noci ze 14 na 15. března. u České Kubice. Mihál nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do stromu. Byl potlučený ale záchranku si nezavolal. Požádal projíždějícího řidiče, aby ho odvezl do nemocnice. Tam mu zjistili v krvi bezmála dvě promile alkoholu. U soudu Mihál tvrdil, že nemá tušení, jak se mu alkohol dostal do těla.

Jen si vybavuji, že mě na silnici něco oslnilo a pak jsem se probral až v nemocnici.
policista Miroslav Mihál

„Vraceli jsme se s kolegou domů z pracovní akce z Plzně. Odvezl jsem ho domů do České Kubice .Cestou zpátky jsem se zastavil v restauraci a dal si kafe a limonádu. Na nehodu si nepamatuji. Jen si vybavuji, že mě na silnici něco oslnilo a pak jsem se probral až v nemocnici,“ vypověděl policista. Jeho advokát pak v závěrečné řeči přišel s verzí, že řidič alkoholu napil až po nehodě, když byl v šoku.. Prý vezl ve vozidle láhev tvrdého alkoholu jako dárek pro sestru.

Soud mu nevěřil

„Soud ale této konstrukci neuvěřil. Žádná láhev s alkoholem se ve vozidle ani v jeho blízkosti nenašla. Proto jsem dospěl k závěru, že obžalovaný požil alkohol před nehodou,“ vysvětlil soudce Jan Švígler. Rozsudek není pravomocný, policista si nechal lhůtu pro případné odvolání.

Mihála po nehodě zprostil jeho nařízený výkonu služby „Jestliže odsuzující rozsudek nabude právní moci , policistu čeká propuštění ze služebního poměru,“reagoval na rozhodnutí soudu vedoucí školícího policejního střediska Jaroslav Vlach.

Reklama

Výběr článků

Načítám