Hlavní obsah

Úřednice ze sociálky posílala přeplatky na svůj účet, přišla si na milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interní audit ve Správě sociálního zabezpečí (SSZ) odhalil rekordní zpronevěru. Jedna z úřednic SSZ na Praze 5 si roku 1995 až do letošního srpna přišla na více než 10 miliónů korun tak, že si přeplatky podnikatelů posílala na vlastní účet.

Článek

Úřednice měla na starosti osoby samostatně výdělečně činné. Podnikatelé zasílají peníze Správě sociálního zabezpečení pravidelně tehdy, pokud podnikají. Když tuto činnost ukončí, jejich povinnost platit zabezpečení přestává.

Zmíněná úřednice však změnou dokumentů u konkrétních osob, které zemřely či přestaly podnikat, vytvořila přeplatky, které pak posílala na svůj účet. Podle auditorů si tak přišla na více než 10 miliónů korun.

"Přišel na to interní audit. Následně, když se situace zanalyzovala, tak bylo podáno trestní oznámení," řekl mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka. "Trestní oznámení jsme obdrželi a bylo postoupeno policii," uvedla mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Podobný případ řešila ČSSZ už před osmi lety. Tehdy ale úřednice stihla na svůj účet převést jen 200 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám