Hlavní obsah

Vrah matky tří dětí jde na 14,5 roku za mříže

Právo, Petr Pokorný
České Budějovice

Na čtrnáct a půl roku do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve středu senát Krajského soudu v Českých Budějovicích třiatřicetiletého Romana Sklenáře z Prachatic za vraždu své bývalé družky. Podle obžaloby Sklenář vnikl násilím do bytu jednadvacetileté ženy v prachatické Horní ulici 21. dubna ráno. Matku tří dětí napadl po předchozí hádce kuchyňským nožem a zasadil jí tři bodné rány do břicha.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Roman Sklenář v soudní síni

Článek

Státní zástupce Petr Dušek v obžalobě konstatoval, že nůž se zlomil. Sklenář pak sáhl do kuchyňské linky pro další nůž a zasadil už těžce zraněné ženě další dvě bodné rány do spodní části zad. Ačkoli se poměrně rychle dostala do péče lékařů, v nemocnici svým poraněním podlehla.

„Obžalovaný do bytu vnikl v přímém úmyslu poškozenou usmrtit,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Bárta. Připomněl, že v době útoku byly v bytě čtyři malé děti. Kromě tří vlastních ještě asi čtyřletá neteř oběti.

„Obžalovaný velmi surovým způsobem zavraždil jednadvacetiletou ženu za přítomnosti čtyř dětí,“ zdůraznil soudce.

Žárlil a strašně miloval

Sklenář u soudu odmítl vypovídat. Odkázal se na své výpovědi z přípravného řízení, v nichž se k činu doznal. „Lituji toho, lituji, že jsem vzal dětem mámu. Strašně jsem ji miloval. Žárlil jsme na ni. Nedokázal jsem si představit, že bude s jiným chlapem,“ řekl mimo jiné policistům.

Podle svědků už předem tvrdil, že ji zabije, to ale při soudním líčení částečně popřel. Uvedl, že podobné myšlenky měl, ale svěřil se s nimi pouze jedinému člověku. Po činu Sklenář z místa útoku utekl. Na ubytovně, kde žil pak prý spolkl hrst prášků a zapil je půllitrem vína, když si uvědomil, co udělal.

Poté zavolal známému policistovi a popsal mu svůj čin. Záchranná služba pak odvezla zraněnou ženu do nemocnice, kde po několika hodinách zemřela. V nemocnici skončil i Sklenář, kterému tam vyprázdnili žaludek. Antidepresiva prý bral od doby, kdy se s přítelkyní rozešli.

Rozsudek dosud není pravomocný. Sklenář si stejně jako státní zástupce ponechal zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám