Hlavní obsah

Bankéř z Hradce Králové kradl peníze z účtů klientů, půjde do vězení

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Tři a půl roku ve vězení by si měl odsedět bývalý bankovní úředník Vít Prager (34) z Hradce Králové. Senát hradeckého Krajského soudu ho potrestal za to, že v letech 1999 až 2007 kradl z účtů klientů ČSOB peníze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vít Prager (vlevo) se svým advokátem v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

Podle obžaloby se mu to povedlo šestkrát a získal tím více než 6,2 miliónu korun. Nesrovnalosti objevila vnitřní kontrola banky a když Prager zjistil, že je podezříván, písemně a velmi podrobně popsal kontrolorům způsob, jakým krádeže prováděl.

Z účtů bezhotovostně převáděl různě vysoké sumy na jiná konta, z nichž pak peníze vybíral v hotovosti. Transakce složitým způsobem kamufloval a tak se poměrně dlouho vyhýbal odhalení. „Měl značné dluhy a chtěl je tímto způsobem uhradit," řekl státní zástupce Vladimír Prokop.

Závislost na hracích automatech

Škodná zůstala jen banka, protože jakmile její pracovníci zjistili neoprávněné převody, škody klientům uhradila ze svých zdrojů. Za Pragerovou trestnou činností je jeho závislost na hracích automatech spolu s alkoholismem.

ČSOB se k trestnímu stíhání připojila s požadavkem na náhradu škody, a soud jí vyhověl. Prager tak musí celou částku zaplatit, a je rovněž povinen se podrobit ústavnímu léčení, které jej má zbavit závislosti na automatech i na pití.

Soudci zohlednili přiznání

Obžalovanému původně hrozilo až dvanáct roků vězení. Soudci ale zohlednili zejména Pragerovo plné doznání, což policii usnadnilo práci při shromažďování důkazů. Předseda senátu Miroslav Mjartan rovněž připomněl, že podle znalců obžalovaný jednal ve snížené příčetnosti právě kvůli svému těžkému gamblerství.

Prager se k trestu odmítl vyjádřit a před novináři utekl. Na radu svého obhájce si ponechal lhůtu k vyjádření, a učinil tak i Prokop. „Prostuduji si písemné odůvodnění a pak se rozhodnu, zda podám odvolání,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám