Hlavní obsah

Bouřky udeřily na Moravě, na řece Svratce platil povodňový stav ohrožení

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na čtvrtek se zejména východní částí Česka přehnaly silné bouře, doprovázené silným deštěm. Problémy vznikly na řadě míst. Rozvodněná řeka Svratka byla například příčinou evakuace dětského tábora v Herolticích na Brněnsku. Ve Veverské Bítýšce platil na Svratce stav ohrožení.

Článek

Z tábořiště na Brněnsku odvedli hasiči celkem 85 dětí. Jižní Moravu postihly ve středu večer silné bouřky. Od brzkých ranních hodin do 9:00 platil na Svratce ve Veverské Bítýšce na Brněnsku třetí stupeň povodňové aktivity, později byl snížen na stupeň číslo dva.

Kvůli bouřkám byl uzavřen pro veřejnost i blízký hrad Veveří, kde voda poškodila elektrické vedení a poničila cesty. 

Hasiči měli přes noc kvůli bouři a následným zátopám stovky výjezdů. Brzy ráno vyjížděli opakovaně například do Troubska na Brněnsku. Podle policie měla bouře večer vážné následky na Blanensku a Brněnsku. Provoz na řadě silnic ztížily spadené stromy, hasiči také čerpali vodu ze sklepů a dalších prostor.

Problémy v Pardubickém kraji

Hasiči v Pardubickém kraji museli ve středu vyjet zhruba k 20 zásahům na odstranění následků silných bouřek a prudkého deště. Nejvíce bylo postiženo Svitavsko, řekl operační důstojník krajského hasičského sboru. Vážnější škody bouřky nezpůsobily.

"Museli jsme odstraňovat zlomené větve a stromy spadlé na silnici, odčerpávat vodu ze sklepů. Do domů ale voda nevnikla," uvedl důstojník. Bouřky se vyskytovaly zvláště v okolí Svitav, Březové nad Svitavou a Jevíčka. V jiných oblastech kraje hasiči zasahovali jen výjimečně.

Evakuace v obcích a dětských táborech

Bouře s přívalovým deštěm v noci na čtvrtek zaplavila na Žďársku domy a silnice, hasiči museli v obcích evakuovat deset lidí a také dva letní tábory. Policie na dvou místech uzavřela silnice, které zaplavila voda.

„Následky bouře, jež se ve středu večer přehnala východním cípem Vysočiny, pomáhali obyvatelům a obcím odstraňovat po celou noc dobrovolní i profesionální hasiči, vyjížděli k více než 50 událostem," řekla mluvčí hasičů Denisa Vrbová.

Zasažena byla oblast mezi Žďárem nad Sázavou, Novým Městem na Moravě, Bystřicí nad Pernštejnem a Velkým Meziříčím. Hasiči tam evakuovali osm lidí - dva ve Víru a po čtyřech v Dolní Rožínce a v obci Rovné. Pomáhali i s evakuací dvou letních táborů: z Křídel do Žďáru nad Sázavou převezli 25 osob, v obci Dvořiště 20 rekreantů do Bystřice nad Pernštejnem. Další tábory byly kontrolovány.

Ve spolupráci se starosty hasiči monitorovali stav rybníků a toků. Na několika místech byly rybníky upouštěny a pročištěny, například v Mirošově, Křižanově, Štěpánově nad Svratkou, Dolní Rožínce a v obci Rovné. Za obcí Bobrůvka a v Křižanově směrem na Pikárec byla dočasně uzavřena silnice z důvodu jejího podemletí a zaplavení vodou, uvedla mluvčí.

Ve většině případů hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží, ale také obytných částí domů. V některých obcích byla vodou zasažena i desítka objektů najednou.

Hasiči pomáhali například v Křižanově, Bobrové, Bobrůvce, Bystřici nad Pernštejnem, Velkém Meziříčí, Věchnově, Rovném, Jabloňově či v Pikareci a Víru. Na několika místech odstraňovali spadlé stromy na vozovku - třeba u Milešína jich spadlo 12 najednou.

Reklama

Výběr článků

Načítám