Hlavní obsah

Víkendové peklo na silnicích: 11 mrtvých, z toho šest motorkářů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, toh, mhr

Tragická bilance uplynulého víkendu na českých silnicích je ještě černější, než bylo zřejmé v neděli večer. Upřesněná policejní čísla uvádějí jedenáct obětí dopravních nehod, přičemž nejméně v šesti případech šlo o motorkáře. Sedm lidí zemřelo v sobotu, další čtyři během neděle. Vyplývá to z policejních statistik.

Článek

České silnice tak mají za sebou víkend, který se počtem smrtelných dopravních nehod blíží letošnímu nejtragičtějšímu víkendu 16. a 17. května, kdy si kolize vyžádaly 14 životů.

V sobotu se stalo 152 dopravních kolizí, při kterých se navíc 14 lidí zranilo těžce a 59 lehce. Nejtragičtější následky měly nehody v Ústeckém kraji, kde je nepřežili tři lidé. Ve středních Čechách vyhasly při haváriích dva životy a v Jihočeském a Karlovarském kraji po jednom.

Jízda na motocyklu se stala osudnou pro čtyřiadvacetiletého muže u Petrovic na Příbramsku. Podle policie dostal smyk a spadl pod kola osobního vozu. Německý motorkář zemřel po střetu s osobním autem u Bečova na Karlovarsku. Život řidiče motocyklu a těžké zranění jeho spolujezdkyně si vyžádala také nehoda u Volar na Prachaticku.

Další mrtví v neděli

V osm hodin ráno zasahovali v neděli záchranáři u dopravní nehody dvou motocyklistů u Kosovy Hory na Příbramsku. "Jeden z mužů podlehl vážným poraněním na místě, záchranáři se ho hned po svém  příjezdu snažili oživit, bohužel jejich úsilí bylo marné," uvedla mluvčí záchranářů Tereza Janečková.

Podle ní druhý motorkář byl transportován do jedné z pražských nemocnic. Po nehodě měl vážná poranění a byl v bezvědomí.

Odpoledne pak nepřežil střet s osobním vozem sedmadvacetiletý motocyklista u Koutu na Šumavě na Domažlicku. 

Další obětí tragických víkendových nehod se stal třiatřicetiletý motocyklista, který  zemřel v neděli v podvečer v Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně na následky zranění, která utrpěl odpoledne při dopravní nehodě na silnici z Napajedel do Otrokovic na Zlínsku. 

Policie se chtěla v létě zaměřit na motorkáře

Policie přitom na letní měsíce vyhlásila akci Prázdniny 2009 - bezpečnější, při které se zaměří hlavně na kontroly motocyklistů. Důvodem jsou vysoké počty mrtvých při nehodách motocyklů. Jen za loňský červenec a srpen jich zemřelo na silnicích 41 z celkového počtu 201 mrtvých.

Podle Zuzany Lisé z ministerstva dopravy jsou náklady na jednu dopravní nehodu motocyklisty pětkrát vyšší než na nehodu osobního vozu. "U motocyklistů je 18krát vyšší i riziko usmrcení na jeden ujetý kilometr než u řidiče osobního automobilu," uvedla tento týden Lisá.

Podle loňské statistiky připadá na tisíc dopravních nehod 38 usmrcených motocyklistů, téměř 20 cyklistů a sedm řidičů osobních aut. "Téměř každý desátý usmrcený v roce 2008 byl řidič motocyklu a 37 procent všech dopravních nehod zaviněných motocyklisty, zavinili řidiči do 25 let," doplnila Lisá.  

Podle loňské statistiky připadá na tisíc dopravních nehod 38 usmrcených motocyklistů, téměř 20 cyklistů a sedm řidičů osobních aut. "Téměř každý desátý usmrcený v roce 2008 byl řidič motocyklu a 37 procent všech dopravních nehod zaviněných motocyklisty, zavinili řidiči do 25 let," doplnila Lisá.

Čtvrtou oběť si vyžádala kolize v Ústeckém kraji.

Muž uhořel v autě na Olomoucku

Záhadou jsou zatím okolnosti smrti muže zatím neznámé totožnosti, jehož ohořelé tělo našli v neděli časně ráno hasiči po uhašení požáru motorového vozidla Škoda Felicia odstaveného u fotbalového hřiště v Medlově na Olomoucku. Muž v autě uhořel.

„Přivolaný lékař na místě při prvotní prohlídce neshledal na těle známky násilí a vyšetřovatel hasičů uvedl předběžně jako příčinu požáru vozidla zahoření od cigarety nebo topení,“ řekla Právu v pondělí olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Totožnost neznámé osoby a přesná příčina smrti bude podle ní potvrzena nařízenou soudní pitvou a provedením rozborů DNA. „Ohořelé vozidlo bylo zajištěno ke znaleckému zkoumání,“ dodala mluvčí.

Počátek týdne vypadal slibně

Uplynulý týden přitom začal na silnicích optimisticky; od pondělka do čtvrtka si nehody vyžádaly jeden život. Statistiku zatížila středeční tragická událost v Hradci Králové, kde řidička při vyjíždění z místa na parkovišti způsobila smrtelné zranění svému devítiletému synovi. V pátek však na silnicích zemřeli už čtyři lidé a v sobotu o tři více a v neděli přibyli další tři.

V letošním prvním pololetí si dopravním nehody vyžádaly celkem 381 obětí. Mezi nimi bylo 22 řidičů motocyklů, v meziročním srovnání o 11 méně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám