Hlavní obsah

Muž vlekl bezvládné tělo ženy po schodech, za její smrt dostal 11 let

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Jedenáctiletým žalářem potrestal v úterý Krajský soud v Hradci Králové 26letého Roberta Daniše z Broumova na Náchodsku. Před dvěma lety zavinil smrt 43leté ženy. Soudci jej uznali vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Robert Daniš a jeho advokát v jednací síni hradeckého krajského soudu.

Článek

Podle znění rozsudku Daniš ženě způsobil těžké poranění mozku. Lékařům se ji nepodařilo přivést k vědomí a žena po čtyřech měsících zemřela.

„Vlekl její tělo po schodech, přičemž její hlava do nich opakovaně narážela týlem, anebo nejméně jedním pasivním nárazem její hlavou do betonové podlahy zavinil její zranění,“ uvedl v odůvodnění verdiktu předseda soudu Jiří Vacek.

Nabídl se, že ženu doprovodí

Žena v osudný den přišla do broumovského bytu Danišových příbuzných, podle svědků v doprovodu obžalovaného. V bytě se popíjelo a když žena chtěla odejít, Daniš se nabídl, že jí doprovodí.

"Pak jsme uslyšeli ránu a když jsme vyběhli, žena ležela na zemi. Daniš říkal, že se nic nestalo,“ vypověděla jedna ze svědkyň. Dodala, že venku pak uviděla, jak Daniš táhne ženu na lavičku a také že zahodil do vody nějakou peněženku.

Frakturu lebky způsobil buď náraz hlavy na betonovou podložku, nebo opakované údery o schody či jejich hrany při vlečení bezvládného těla.
expert na biomechaniku Jiří Straus

Daniš naopak tvrdil, že chtěl ženě pomoci, když ji našel zraněnou na chodbě domu. „Vytáhl jsem ji ven, aby byla na čerstvém vzduchu,“ hájil se. Před příjezdem policie ale raději utekl, protože prý po něm pátrala kriminálka kvůli jeho předchozí trestné činnosti.

Advokát Daniše prohlásil, že nepovažuje důkazy za dostatečné a navrhl obžalovaného zprostit viny. Soud ale vyšel ze znaleckých posudků, a to především z dobrozdání experta na forenzní biomechaniku Jiřího Strause z pražské policejní akademie. Ten ve svém nálezu zcela vyloučil, že by zranění zemřelé vzniklo pádem ze schodů, jak naznačoval Daniš.

„Frakturu lebky způsobil buď náraz hlavy na betonovou podložku, nebo opakované údery o schody či jejich hrany při vlečení bezvládného těla,“ uvedl Straus.

Soudci polehčující okolnosti nenašli

Daniš by si měl trest odpykat za zdmi věznice s nejpřísnějším režimem. „Nenašli jsme žádné polehčující okolnosti. Obžalovaný byl v minulosti vícekrát trestán, takže jde o recidivistu,“ řekl soudce Vacek při odůvodnění verdiktu.

Daniš je rovněž povinen zaplatit náhradu výdajů pozůstalým a soud mu také nařídil zaplatit více než 1,3 miliónu korun zdravotní pojišťovně. Rozsudek není v právní moci, Daniš i státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám