Hlavní obsah

Vrhačům vajec hrozí dva roky vězení

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Petr Nový, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Až dva roky vězení mohou dostat dva mladíci ve věku 18 a 22 let, které policie zadržela na mítinku ČSSD v Brně kvůli hodu vejcem. Třetímu podobně obviněnému 16 let a bude posuzován jako mladistvý. Hrozí mu poloviční sazba. Policie stíhá i jednoho z příznivců ČSSD, který napadl odpůrce ČSSD pěstí.

Článek

"Útok pěstí zachytily televizní kamery a diváci jej mohli vidět ve zpravodajství (např. TV Prima). V této věci je zatím trestní stíhání vedeno na neznámého pachatele," uvedla policejní mluvčí Andrea Procházková.

Odmítla, že by se policie zaměřila jen na vrhače vajíček a ostatní násilí nechala být. „Rozhodně se ohrazujeme proti náznakům, že bychom mohli stranit některé ze zájmových skupin v davu. Ti tři obvinění, kteří jsou vyšetřováni na svobodě, hodili z davu vejce, byť nikoho nezasáhli, byli velmi hrubí a sprostí a ještě kladli aktivní odpor. Zadrželi jsme je a odvezli k výslechu právě je, neboť v době incidentu byl u nich vždy některý z našich policistů. Prostě měli smůlu, chytili jsme je takříkajíc za ruku,“ vysvětlovala Právu mluvčí policie Andrea Procházková.

Podle ní incident začal ve chvíli, kdy po odhození vajec byli mladíci vyzváni, aby se legitimovali mimo dav policistům. „Odmítli to a chtěli se prát, nakonec jsme museli použít násilí. Jeden z nich byl navíc opilý, měl 1,76 promile alkoholu v krvi,“ doplnila mluvčí.

Proč však nebyl zadržen nikdo z agresivních buď demonstrujících v barvách ČSSD, nebo horkohlavých pořadatelů? Právo či Novinky mají snímky zachycující útok starších mužů na mladé odpůrce ČSSD, konflikt natočila i TV Prima. Právě její záběry nakonec policii přesvědčily, aby stíhalai jednoho zástupce druhého tábora.

Policie teprve projde videozáznamy

„Akci monitorovalo několik desítek policistů v uniformě i v civilu. Mnoho z nich bylo přímo v davu a pořizovali videozáznamy. Ty teď všechny zkoumáme a pokud najdeme záběry, které vyvolají podezření z trestných činů, rozhodně je důkladně prošetříme a viníky zjistíme,“ ujišťuje další policista Bohumil Malášek. 

Foto: Miroslav Homola, Právo

Muž v čepici vrazil facku mladíkovi, který se prodral k tribuně a protestoval proti výrokům řečníka z ČSSD.

Obviněná trojice vrhačů vajec přitom se svými vaječnými hody nikomu neublížila. Nikdo z představitelů sociální demokracie neodešel z brněnského mítinku se žloutkem na klopě. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že osmnáctiletý mladík hodil dvě vejce. Netrefil se patrně kvůli své podnapilosti. Šestnáctiletého chlapce zadržela policie, když se připravoval k odpalu poté, co si přinesené vejce vytahoval z batohu. Trojici zajistily hlídky přímo na mítinku ČSSD. Po výsleších byla propuštěna.

Strana už přitom přispěchala s vlastním výkladem pondělního průběhu mítinku v Brně. O útocích stranických sympatizantů v něm není ani slovo, ČSSD se chválí, jak vše zvládla. „Na verbální útoky a ojedinělé provokace jsme reagovali s nadhledem a vtipem. Morálním vítězem brněnského „souboje idejí“ je jednoznačně ČSSD,“ píše se na předvolebním webu strany. 

Reakci našich sympatizantů se nedivím, řekl Sobotka

„Jakákoliv agresivita na našich shromážděních mě samozřejmě mrzí. Ale nebyla to ČSSD, kdo s tímto začala, byli to lidé, kteří rozpoutali akci s vajíčky. V tuto chvíli se nemohu divit určité nervózní reakci ze strany sympatizantů ČSSD, ale my jsme rozhodně proti tomu, aby kdokoliv, kohokoliv, z jakýchkoliv důvodů na mítincích ČSSD napadal. Pokud se cokoliv takového stane, tak s tím ČSSD nesouhlasí,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Odpůrci ČSSD přišli protestovat i na mítink v Brně.

„Hlavní mítink na brněnském Náměstí Svobody navštívily více než dva tisíce lidí, z nichž drtivou většinu tvořili sympatizanti ČSSD. Ti čelili arogantním provokacím, vulgaritě a verbálním útokům hlučných protestantů beze strachu, s klidem a morální převahou,“ tvrdí také strana na svém webu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám