Hlavní obsah

Kauzu justiční mafie zatím nesmí řešit jiný soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kauzu takzvané justiční mafie, kterou Vrchní soud v Praze nedávno odebral soudci středočeského krajského soudu Vojtěchu Ceplovi, zatím nesmí řešit jiný soudce. Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí vrchního soudu. Odklad platí do okamžiku, kdy ÚS rozhodne o stížnosti bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, podle níž bylo odebrání kauzy Ceplovi protiústavní.

Foto: Volfík René, ČTK

Soudce Vojtěch Cepl

Článek

Cepl v kauze justiční mafie rozhodl ve prospěch Benešové. Představitelé justice v čele se současnou nejvyšší žalobkyní Renatou Veseckou, kteří jsou druhou stranou sporu, se však odvolali. Vrchní soud v Praze jim vyhověl, rozsudek zrušil a nařídil, aby druhé kolo pře vedl jiný soudce. Benešová podala ústavní stížnost. Tvrdí, že vrchní soud porušil právo na zákonného soudce.

Součástí stížnosti byl návrh na odložení vykonatelnosti. Podle senátu ÚS se zpravodajkou Michaelou Židlickou je návrh opodstatněný. "Odložení vykonatelnosti napadeného rozhodnutí není v rozporu s důležitým veřejným zájmem, naopak jeho výkon by mohl potenciálně vyústit v situaci, kdy by věc stěžovatelky byla projednávána nesprávně obsazeným soudem," stojí podle mluvčího v usnesení soudu.

Nelze předjímat, kdy Ústavní soud rozhodne o celé stížnosti. Soudci zároveň upozorňují, že z rozhodnutí o odkladu nelze usuzovat na celkový výsledek. "Soud návrhu na odklad vykonatelnosti vyhověl, aniž by tím jakkoli předjímal výsledek řízení o ústavní stížnosti," uvedl senát v usnesení.

Cepl rozhodl, že se Benešová představitelům justice nemusí omlouvat za to, že je označila za zákulisní justiční mafii. Podle Benešové celá skupina zasahovala do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Představitelé justice ji následně zažalovali. Soud prohráli, Cepl v odůvodnění řekl, že jejich jednání mafii připomínalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám