Hlavní obsah

VIDEO: Letecké záběry - policie provedla Baníkovce Prahou

Právo, Novinky, rav, ren, hon, kij, ner
OSTRAVA
Aktualizováno

Policisté museli v pondělí zasahovat proti několika stovkám fanoušků ostravského Baníku. Ti mířili na zápas s pražskou Slavií. Fanoušci dělali ve vlaku výtržnosti. Asi 50 těch, co cestovali bez jízdenky, policisté v České Třebové vysadili. V Pardubicích zase napadli revozora. Samotný zápas, který skončil 1:0 pro domácí Slavii, však proběhl celkem klidně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pochod Baníkovců Prahou za dohledu policie

Článek

První část fanoušků dorazila do Prahy po druhé hodině odpoledne, další před půl čtvrtou. Chvíli na to vyrazili příznivci kopané v doprovodu policistů na stadión v Edenu. Pochod asi čtyř stovek fanoušků zablokoval odpoledne dopravu ve Vršovické ulici. Doprovázely je asi dvě stovky policistů.

Baníkovci v Praze byli eskortováni na stadion Slavie. Zdroj: Stream.cz

Ve čtyři hodiny průvod dorazil ke stadiónu v Edenu. Navíc přijel ještě autobus s asi 40 lidmi. Polovina fanoušků byla opilá, většina ale neměla problém se do areálu dostat. Pořadatelé některým dali fouknout do balónku. Kvůli opilosti nepustili do areálu 12 příznivců Baníku a 7 Slávistů. U dalších 21 lidí byly zjištěny nepovolené předměty, jejich majitelé tak museli před branami zůstat také.

:. Příjezd ostravských fanoušků do pražských Vršovicfoto: Právo/Lukáš Táborský

"Zkoušel jsem to u všech vchodů, přiznal jsem, že jsem měl pár piv, ale naměřili mi dvě promile," popsal Právu jeden z nevpuštěných. Muž se dokonce zkoušel několikrát převlékat, ale pokaždé byl "odhalen". Utkání začíná v 17:15.

Poprvé v ČR ke vstupenkám na fotbal i občanka. Zdroj: Stream.cz

Před stadiónem se také krátce objevil ministr vnitra Ivan Langer, který pochválil dohlížející policisty a odjel. Na své muže se přijel podívat i šéf pražské policie Martin Červíček.

Fanoušek, kterého policisté odmítli na stadión pustit několikrát.foto: Právo/MMS Radim Vaculík

Fanoušci bez jízdenek

Vlakem Comenius vyrazilo z Ostravy do Prahy okolo 10:00 asi pět set fanoušků. Skupinu, pro kterou České dráhy vlak posílily o čtyři vagony, doprovázelo 40 policistů.

Odjezd fanoušků Baníku do Prahy. Zdroj: Stream.cz

Podle jednoho z fanoušků kolovala po cestě vlakem zpráva, že mají všichni v České Třebové vystoupit. "Tak jsme vystoupili a vlak najednou odjel,“ popsal situaci. Podle něho na nádraží nic nedemolovali.

Policisté vysadili v České Třebové asi 50 fanoušků, kteří neměli platnou jízdenku. Dalších 150 jich vystoupilo ze solidarity. Původním vlakem tak do Prahy pokračovalo asi 300 fanoušků. Ten dorazil do Prahy po druhé hodině odpoledne, přijelo jím několik desítek lidí.

Fanoušci Baníku na nádraží v Praze-Vršovicíchfoto: Právo/Lukáš Táborský

"Na peróně nádraží v České Třebové zůstalo celkem kolem 200 fanoušků. Padesát jich policisté vyvedli poté, co neměli platné jízdenky. Jejich chování jsme monitorovali. Pak nastoupili do dalšího vlaku a odjeli směrem na Prahu,“ řekla Novinkám mluvčí policie v Ústí nad Orlicí Eva Sichrová.

Ostatní cestující se stěhovali do jiných vagónů

"Policie pro fanoušky vyhradila v dalším vlaku několik vagónů. Cestující, kteří vlakem cestovali, si museli přesednout do zadních vozů,“ popsal fanoušek. Příznivci Baníku na zápasy většinou cestují bez platné jízdenky. Razie průvodčích s policisty je překvapila.

Podle svědků fanoušci Baníku žádné velké škody nenapáchali, pouze vykopli vchodové dveře v nádražní budově. Vlak měl pak v Pardubicích půl hodiny zpoždění. Zde se čtyřiceti policistům, kteří fanoušky Baníku ve vlaku doprovází, podařilo udržet klid. 

Průjezd fanoušků Baníku Pardubicemi. Zdroj: Stream.czAutor: René Chvalina

Napadený revizor

Ani cesta z České Třebové do Pardubic se neobešla bez konfliktů. Podle informací z policejních zdrojů potvrzených očitými svědky jeden z rozvášněných fanoušků napadl cestou z České Třebové do Pardubic revizora Českých drah. Muž byl zadržen a poté, co u něj policisté zjistili 1,6 promile alkoholu v krvi, putoval na záchytku.

Napadený revizor byl z pardubického nádraží odvezen na ošetření do nemocnice v Pardubicích. „Není vážně zraněn, nebude zřejmě hospitalizován,“ řekla Právu sestra traumacentra pardubické nemocnice. Podle nepotvrzených zpráv jde o povrchové zranění v obličeji a zhmoždění na ruce.  

:.  Fanoušci krátce před odjezdem vlaku z ostravského nádraží.foto: ČTK/Ožana Jaroslav

Vzduchem létaly láhve, Poláci hajlovali

V Pardubicích musel vlak zastavit. Desítky policistů se služebními psy na peronu trpělivě monitorovali chování alkoholem silně posilněných baníkovců z druhého vlaku z České Třebové. Rozvášnění fanoušci z vlaku nevystupovali, ale vulgárně slovně napadali cestující na nádraží, policisty i přítomné novináře.

Poté už dokonce začali vzduchem létat skleněné pivní lahve a jen se štěstím nebyl nikdo zraněn. Vrcholem několikaminutové zastávky na pardubickém nádraží bylo hlasité hajlování polských příznivců Baníku, které nejvíce vydráždila přítomnost kamer a zesílených hlídek policistů.

„Policie ani v tomto případě nezasahovala, ale celou akci podrobně monitorovala a spolupracovala s policejním doprovodem vlaku. Nikdo z fanoušků nebyl zadržen,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.  

Vlak s prvními fanoušky dorazil do Prahy před půl třetí odpoledne, druhý před půl čtvrtou. Podle policie prvními vlaky dorazilo do Prahy asi 300 fanoušků. Při vstupu do areálu stadiónu se museli prokázat občanským průkazem. Fanouškům ostravského klubu se prodalo kolem šesti stovek lístků na jméno.

:. Fanoušky hlídají po zuby obrnění strážníci.foto: Právo/Lukáš Táborský

Zápas na stadiónu Slavie nakonec proběhl mimo mírné potyčky poměrně klidně a to i přesto, že Baník prohrál 1:0. Policie podle plánu doprovázela ostravské fanoušky na nádraží. Později bylo zadrženo zhruba 30 fanoušků před úřadem městského obvodu Praha 10 ve Vršovické ulici, podle jednoho z policistů šlo o příznivce Baníku, kteří nebyli na zápase, ale rozhodli se na fanoušky konkurenční Slavie počkat před stadiónem. Fandové měli sebrat Slávistům klubové čepice a šály.

Ke konci druhého poločasu začali v sektoru fanoušků Ostravy potyčky: Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám