Hlavní obsah

VIDEO: Na Ostravsku se ve velkém vyráběl pervitin, varna byla na ostrově

Právo, ČTK, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Letos dosud největší ránu severomoravským výrobcům pervitinu zasadili minulý týden ostravští kriminalisté. Zatkli šest mužů ve věku od 30 do 37 let, kteří měli k dispozici tři velkokapacitní varny v okolí Ostravy a ve velkém zde vařili pervitin, který pak rozprodávali dalším dealerům. Základnu měli výrobci na malém ostrově v areálu bývalé štěrkovny v Bohumíně.

Článek

Kriminalisté odhadují, že za měsíc mohli v odhalených varnách vyprodukovat asi 20 tisíc dávek pervitinu. Jen za poslední týden, během kterého policie činnost výrobců pervitinu monitorovala, vyrobili jeden a půl kilogramu drogy v hodnotě bezmála dvou miliónů korun.

„Jde o důležitý zásah do drogového prostředí. Máme informace, že nyní je například na Opavsku či v některých částech Ostravy velmi obtížné pervitin sehnat," řekl novinářům zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta.

Dodal, že výrobci byli velmi vynalézaví a jednu z varen dokonce umístili na malém ostrově uprostřed bývalé štěrkovny v Bohumíně-Vrbici. „Zvažovali jsme i nasazení potápěčů, ale nakonec jsme jejich činnost rozkryli jiným způsobem,“ doplnil Vojta.

Na Ostravsku se ve velkém vyráběl pervitin - policejní záběry

Černé svědomí mohou mít i provozovatelé lékaren

Od začátku letošního roku šlo o nejzávažnější případ, které ostravský protidrogový tým odhalil. Vyšetřování zatím není u konce a není vyloučeno, že padnou další obvinění.

„Zvažujeme i případnou trestní odpovědnost provozovatelů lékáren," vysvětlil Vojta s tím, že obvinění muži vařili pervitin z velkého množství léků obsahujících pseudoefedrin.

Látku z léků výrobci podle policistů získávali velmi důmyslně. „Šlo téměř o strojový způsob. Tablety byly vyloupány z blistrů pomocí vylupovače, následně byly rozdrceny elektrickým mlýnkem a pomocí elektrické ruční vrtačky s metlou na maltu byly rozmíchávány společně z rozpouštědlem,“ popsal výrobu šéf ostravského protidrogového týmu Jiří Kopeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám