Hlavní obsah

Za ubití dvouleté dívenky dostal muž 15 let vězení

Právo, jbs
HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Patnáctiletý pobyt ve vězení zřejmě čeká pětatřicetiletého Tomáše Vyskočila z Chocně na Orlickoústecku. V pátek o tom rozhodl senát Krajského soudu v Hradci Králové. Uznal jej vinným, že loni v srpnu zavraždil téměř dvouletou dceru své tehdejší družky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tomáš Vyskočil v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Matka dítěte s Vyskočilem žila v jeho choceňském bytě. V neděli 5. srpna odpoledne odešla s Vyskočilovým synem do města a její druh zůstal zhruba hodinu s děvčetem sám. Když se žena vrátila, dcera byla pomočená ve vaně a Vyskočil tvrdil, že se jí udělalo špatně a omdlévá. Dítě okamžitě odvezli do vysokomýtské nemocnice, kde mu lékaři zajistili základní životní funkce a nechali převézt na dětskou kliniku do Hradce Králové. Tam malá Míša po pěti dnech zemřela.

Pitva prokázala úmrtí na krvácení do mozku. Znalci pak určili, že zranění muselo být způsobeno bitím do oblasti hlavy, nejspíše otevřenou dlaní či rukou sevřenou v pěst. „Smrt poškozené nebyla odvratitelná ani poskytnutím okamžité a následně dlouhodobé lékařské pomoci a péče na úrovni současné medicínské vědy,“ konstatovali znalci.

Pomsta?

Soud rozhodoval na základě nepřímých důkazů. Událost se odehrála beze svědků, Vyskočil se k ní odmítl vyjadřovat, a tak se soudu nepodařilo zjistit motiv činu.

„Kvůli tomu, že obžalovaný nespolupracoval, se můžeme jen domnívat, proč poškozenou napadl. Mohlo to být proto, že jej dítě rozčilovalo, ale nelze ani vyloučit, že to bylo reakcí na předchozí hádku s matkou dívky. Nechci se domýšlet, že by šlo dokonce o pomstu, vykonanou na nezletilém dítěti,“ uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová.

Znalci zjistili, že Vyskočil se snadno dostává do intenzívní afektovanosti a problémy řeší impulzivně až explozivně. To potvrdili i někteří svědci, jiní jej ale vykreslili jako člověka, který by dítěti neublížil. „I matka poškozené vypověděla, že nevěří, že by toho byl schopen,“ přiznala Flídrová.

Vyskočilův obhájce Jaroslav Veska připomněl výpověď matky oběti, která u soudu uvedla, že v osudný den dopoledne nesla malou v náručí a upadla s ní na schodech. „Neexistuje žádný přímý důkaz o vině obžalovaného, vyšetřovatelé od začátku pracovali prakticky jen s jednou verzí. Žádný svědek nepotvrdil, že se můj klient někdy choval k dětem agresivně,“ řekl Veska a navrhl zprošťující verdikt. Soud dal ale zapravdu obžalobě, protože znalci vyloučili, že by pád ze schodů mohl dítěti způsobit zranění zjištěného druhu.

Případem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze. Vyskočil se okamžitě odvolal, Flídrová si ponechala lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám