Hlavní obsah

Policie hlídala údajný koncert neonacistických kapel na Náchodsku

VYSOKÁ SRBSKÁ
Aktualizováno

Policie monitorovala areál bývalého dětského tábora u Vysoké Srbské na Náchodsku, kde se měl v sobotu večer podle některých informací konat koncert neonacistických skupin. Areál bývalého dětského tábora si pronajala soukromá osoba s tím, že zde uspořádá dětský den, dovnitř ale vpouští jen zvané. Policie od odpoledne vstup do areálu hlídá. Fotografie z místa ukazují, že mají na místě sraz neonacisté.

Foto: ČTK

Účastníci akce nosí trička s motivy neonacistických hudebních kapel.

Článek

"Víme, že tam má dojít k nějaké akci, snad se zde má uskutečnit dětský den. Ve 13:30 jsme na místě provedli kontrolu, ale nic zvláštního jsme nezjistili," řekl policista.

Ve Vysoké Srbské by se mělo podle informací krajské policejní správy v Hradci Králové sejít kolem 60 lidí a vystoupit jedna hudební skupina. "Průběžně situaci monitorujeme, zatím je tam klid," uvedl důstojník náchodské policie v 18:30.

Účastníci akce nosí nacistické insignie

Podle fotografií z místa jsou na oděvech a rukou účastníků patrné nacistické symboly, například znak SS. Před novináři si je zakrývali přelepováním nebo obvazy. Bývalý tábor leží v lese v údolí u potoka, jediným přístupem je brána se závorou.

Novináře do areálu holohlavý pořadatel u vstupu nevpustil s odůvodněním, že jde o soukromou akci.

Muž má na červeném tričku německé válečné heslo "Unsere Ehre heisst Treue" tedy Oddanost naší ctí.foto: ČTK

Člen antifašistické organizace Antifa v sobotu média informoval, že na Náchodsku se má uskutečnit jeden z největších neonacistických koncertů posledních několika let. Vystoupit by měla slovenská kapela Before the War, německá skupina Racial Purity (Rasová čistota), formace Painful Awakening, dvě další německé kapely, hlavní hvězdou večera by se mohla stát americká skupina Teardown.

Akce neonacistů se vždy maskují běžným programem

Starosta Vysoké Srbské Josef Klečka, jenž je správcem areálu, který užívá královéhradecká cestovní kancelář BK Tour, o ničem neobvyklém nevěděl.

"Neonacisté? To je hloupost, vždyť to má pronajaté pár lidí na dětský den," řekl Klečka a další rozhovor odmítl.

Muž u vozu má triko neonacistické hudební skupiny Before the War. Předloktí, na kterých má pravděpodobně tetování, má zakryté bandážemi.foto: ČTK

V táboře je dřevěná budova zázemí zařízení, v 15:00 se žádná hudba zevnitř neozývala. Každý, kdo se chtěl akce zúčastnit, měl podle zdroje z Antify volat na mobil pořadatele, který jej nasměroval do dané lokality.

Podle Ondřeje Cakla z hnutí Tolerance, které podobné akce dlouhodobě sleduje, se vystoupení extremistických skupin vždy maskují běžným programem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám