Hlavní obsah

Podnikatelka přišla na úřad s miliónovým úplatkem, odvedli ji policisté

Právo, Jakub Troníček
HRADEC KRÁLOVÉ

Úplatek milión a půl výměnou za shovívavost při finanční kontrole. Takový „obchod“ podle zjištění Práva nabízela 42letá podnikatelka pracovníkům finančního úřadu v Hradci Králové.

Článek

Peníze měli dostat za to, že přihmouří oko nad nápadně vysokými odpočty DPH, díky kterým by si podnikatelka přišla až na deset miliónů korun.

Místo peněz od státu se ale dočkala obvinění za úplatkářství, úředníci totiž všechno nahlásili svému vedení. Právu to potvrdil šéf hradeckého finančního úřadu Jan Vorlíček. „Při další návštěvě už na podnikatelku čekali detektivové z protikorupční policie, které jsme o všem dopředu informovali,“ řekl Vorlíček.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek dodal, že detektivové ženu zatkli přímo v budově finančního úřadu. Hrozí jí teď až pět let vězení, stíhaná je na svobodě. „Úplatek nabídla úředníkům hned dvakrát, požadovala po nich, aby v rámci finanční kontroly odsouhlasili vykazované nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty,“ uvedl Skřepek.

Zároveň také upřesnil, že to není zdaleka její první prohřešek. „Dotyčná žena byla již v minulosti trestně stíhána pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ poznamenal Skřepek.

Podle Vorlíčka šlo o zcela mimořádný případ. „Ta výše nabízeného úplatku je skutečně neobvyklá, s ničím podobným jsme se tu zatím nesetkali,“ poznamenal k tomu šéf hradeckého finančního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám