Hlavní obsah

Chtěl zabíjet vládní úředníky, chytil se do pasti ve Strakově akademii

Novinky, pno
PRAHA
Aktualizováno

Pražští kriminalisté ve čtvrtek zadrželi ve Strakově akademii osmadvacetiletého muže. Ten prostřednictvím e-mailů vyhrožoval pracovníkům úřadu vlády a ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové (SZ). Požadoval deset miliónů korun za několik let útlaku a porušování lidských práv vůči jeho osobě.

Článek

Byl obviněn z vydírání a skončil v policejní cele. Muži hrozí při odsouzení až tříleté vězení.

Případ začal letos v únoru. V té době neznámý muž od té doby do poloviny března zaslal dvanáct e-mailů. V těch požadoval odškodnění ve výši deseti miliónů korun za několik let útlaku a porušování lidských práv vůči jeho osobě. Není ale jasné, jaké příkoří se mu dělo.

„Pisatel přímo uváděl, že pokud do určitého data neobdrží požadovanou hotovost, začne postupně i fyzicky likvidovat úředníky Úřadu vlády ČR. Hrozba se týkala i ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

E-maily chodily z Polska

"Vyhrožoval, že mě zabije a zlikviduje i mou rodinu, nebyla jsem jediná, týkalo se to také úředníků," řekla ČTK Stehlíková. Muž se podle ní cítil poškozen, z jeho dopisů ale nepochopila, co se mu mělo stát.

E-maily byly odesílány z Polska, proto se do vyšetřování kromě pražských kriminalistů zapojili také policisté z oddělení informační kriminality pražského prezidia. Společnými silami se jim podařilo vytipovat podezřelého, osmadvacetiletého muže hovořícího česky.

„Toho kriminalisté zadrželi ve čtvrtek, třetího dubna v rámci předem domluvené konspirační schůzky přímo v prostorách vlády. Ihned po zadržení mu sdělil policejní komisař obvinění z trestného činu vydírání a umístil ho do policejní cely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám