Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval Barboru Škrlovou

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Státní zástupce podal v úterý k brněnskému Městskému soudu obžalobu na Barboru Škrlovou pro trestný čin poškozování cizích práv. Toho se měla se měla dopustit květnovým útěkem z Klokánku. Kauza týraných chlapců z Kuřimi zatím došetřená není.

Článek

Společně se Škrlovou byla obžalována i Kateřina Mauerová, která jí měla podle státního zástupce při útěku z Klokánku pomáhat. Oběma hrozí až dva roky vězení.

„Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová se dopustili skutku formu spolupachatelství,“ vysvětlil mluvčí Městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský. Advokát Škrlové Richard Novák byl potěšen, že se kauza útěku z Klokánku dostane před soud.

„Byl bych rád, kdyby se věc vyřešila rychle a samostatně, to znamená, aby nebyla spojena s kuřimskou kauzou týraných chlapců. Jsem stále přesvědčen, že moje klientka je nevinná a že je obětí,“ řekl Právu Novák.

Fotografie norské policie zobrazující údajného chlapce Adama, alias Barboru Škrlovou.

Podle advokáta nelze hovořit o tom, že by útěkem Škrlové z Klokánku, kde vystupovala jako třináctiletá Anička, vznikla zařízení vážná újma. „Vážná újma Klokánku vznikla snad jen tak, že se o něm špatně hovořilo a psalo. Měla toto ale má klientka v úmyslu, byť nepřímém? To rozhodně ne. Vážnou újmu Klokánku mohli způsobit novináři a obecně média,“ vysvětlil Novák.

Na babičku chlapců žaloba podána nebude

Státní zástupce už rozhodl i o věci obviněné babičky obou chlapců Elišky Mauerové, které čelila trestnímu stíhání za trestný čin křivé výpovědi. U soudu totiž dosvědčila, že Škrlová je nalezenec ze Vsetína. Soud tehdy rozhodoval o osvojení Škrlové vydávající se za Aničku, o které žádala Klára Mauerová.

„Státní zástupce využil v tomto případě možnost danou mu trestním řádem a schválil narovnání. To znamená, že v této věci nebude podána obžaloba. Eliška Mauerová se ke svému činu doznala a složila určitou finanční částku na konto pomoci obětem trestných činů,“ řekl Kutnohorský.

Barbora Škrlová alias Anička či Adam je také spojována s kauzou týrání malých chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi na jižní Moravě. Zde zatím není známé jakou úlohu v tomto případu Škrlová sehrála.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobci si případ Kuřim převezmou v dubnu

Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Brně očekává, že vyšetřovací spis z tzv. kuřimské kauzy týraných dětí dostane žalobce od policejních vyšetřovatelů...

Výběr článků

Načítám