Hlavní obsah

Na manžela vzala v afektu nůž, dostala podmínku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Přiměřená obrana nebo pokus o vraždu? Takovou otázku řešil ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové. Posuzoval míru viny jednatřicetileté Janette Svojanovské z Moravské Třebové na Svitavsku. Soudci nakonec rozhodli, že šlo sice o pokus vraždy, ale žena byla v kritickém okamžiku v silném stresu. Potrestali ji proto velmi mírně, pouze tříletým vězením s podmíněným odkladem na pět let.

Článek

Po celou dobu se musí každý půlrok hlásit u probačních úředníků s důkazy, že žije řádným životem. "Nepřímý úmysl zabít tam byl, vždyť obžalovaná musela vědět, že když použije nůž jako zbraň, může způsobit úmrtí," řekl soudce Jiří Vacek. Rozsudek je pravomocný, neboť obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Muž ženu dlouhodobě týral

Svojanovská loni v listopadu po předchozí potyčce bodla do zad svého o jedenáct let staršího manžela a otce jejich devítileté dcery. Rána poranila mužovy plíce a způsobila mu silné vnitřní krvácení. Kdyby nedostal okamžitou lékařskou pomoc, patrně by zemřel.

Obžalovaná nezapírala a z její výpovědi vyplynulo, že její soužití s Františkem, které letos v březnu skončilo rozvodem, nebylo nijak poklidné. "Byl hrubý, týral mě fyzicky i psychicky prakticky od začátku. S nikým jsem nesměla mluvit, nikam chodit, často mě uhodil," vypovídala u soudu.

Podle znalců odvracela žena útok v afektu

Kritického dne vznikla hádka kvůli mobilnímu telefonu, manžel ženu opět uhodil a ona sebrala z kuchyňské linky nůž. "Chtěla jsem ho jen odstrašit, ne mu ublížit, velmi lituji toho, co se stalo," řekla tichým hlasem. Po činu okamžitě přivolala svou babičku, která žila s manželi ve stejném domě. "Viděla jsem Františka ležet na podlaze s nožem v zádech. Nůž jsem vytáhla a zavolala záchranku. Vnučka utekla na půdu a jen tam tak seděla," uvedla stará paní. Poškozený muž vypovídat odmítl.

K mírnému trestu přispěly i znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie. Shodně uvedly, že Svojanovská má velkou šanci na resocializaci. I státní zástupkyně Lenka Faltusová připustila, že obžalovaná svým činem odvracela útok, jednala v afektu a byla frustrována z dlouhodobého hrubého zacházení.

"Doznala se a přispěla k objasnění činu. Dosud žila řádným životem, je pozitivně hodnocena z pracoviště i z místa bydliště a nyní vzorně pečuje o babičku a dceru, která jí byla po rozvodu svěřena," vyjmenovala Faltusová polehčující okolnosti. Sama pak navrhla podmíněné odsouzení a soudci to akceptovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám