Hlavní obsah

Soudkyně, která pracovala opilá, rezignovala

Právo, pab
ROKYCANY

Nečekala až jí kariéru ukončí kolegové a sama rezignovala na funkci soudce. Řeč je o předsedkyni senátu Okresního soudu v Rokycanech Janě Sládkové. Tu kárný senát Vrchního soudu v Praze loni na podzim zbavil taláru za problémy s alkoholem na pracovišti. Sládková se proti tomu odvolala k Nejvyššímu soudu, který se odvoláním nestačil zabývat, neboť soudkyně mezi tím sama požádala o uvolnění z funkce.

Článek

"Dostal jsem vyjádření z kanceláře prezidenta republiky, že rezignovala na funkci soudce," potvrdil v úterý Právu předseda plzeňského krajského soudu Zdeněk Jaroš s tím, že už toto rozhodnutí nemůže vzít soudkyně zpět. Mandát jí tak skončí na konci dubna. "Pokud soudce rezignuje, tak tři měsíce na to mu ze zákona zaniká funkce soudce," vysvětlil Jaroš.

Soudci po skončení nemají nárok na žádnou finanční výsluhu. V případě Sládkové bude muset na její rezignaci ještě reagovat Nejvyšší soud. "Ten by měl nyní zastavit odvolací řízení. Poté by mohla nastoupit zpět do funkce soudce, kterou měla pozastavenou z rozhodnutí ministra spravedlnosti od předloňského roku, a vykonávat ji do doby, než ji skončí mandát," vysvětlil Jaroš.

Opilá byla několikrát

Prohřešky s alkoholem měla Sládková delší dobu. "Na pracovišti byla opakovaně v podnapilém stavu, jednou dokonce odešla a už se nevrátila," uvedl Jaroš s tím, že situace si v roce 2005 vynutila zásah ministra spravedlnosti, který ji dočasně zbavil funkce. Během nucené pauzy se pokusila Sládková zbavit se závislosti na alkoholu léčbu. V současnosti je doma a pobírá padesát procent mzdy.

Soudkyně si získala svůj okruh příznivců při rozhodování v trestní kauze hostinského Ivo Blahouta, který usedl na lavici obžalovaných za to, že v roce 1995 ve své restauraci Na Železné v Rokycanech odmítal obsluhovat některé problémové Romy. Sládková ho třikrát po sobě zprostila obvinění. Odvolací soud osvobozující rozsudek pokaždé zrušil, nakonec jí případ odebral a přikázal jinému soudci do Klatov, který hostinského uznal vinným z rasové nesnášenlivosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám