Hlavní obsah

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Průkopník léčby covidu-19 za použití léku Ivermektin, emeritní přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török v pátek Právu potvrdil, že v jeho ústavu probíhá léčba pacientů s covidem nadále úspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török

Článek

„Momentálně máme 23 svých pacientů a tři k nám přivezli z jiných nemocnic. Jednoho pacienta, kterého k nám přepravili vrtulníkem z Piešťan v dosti špatném stavu, jsme už odpojili od dýchacího přístroje a v pátek poprvé jedl. Máme z toho radost,“ uvedl.

Babiš kritizuje Blatného úřad, podle premiéra blokuje zahraniční léky na covid

Koronavirus

Lékař zdůrazňuje, že při léčbě covidu-19 podávají pacientům nitrožilně velké dávky vitaminů, především céčka, a orálně tablety ivermektinu. „To je kombinace, která může zachránit téměř každého pacienta, pokud se nasadí včas. Komplexní intenzivistická léčba je samozřejmou součástí terapie, včetně antibiotik, vitaminu D, zinku, selenu, melatoninu, kortikoidů a fraxiparinu. V několika případech jsme aplikovali ECMO (mimotělní membránová oxygenace krve) s výborným výsledkem. Není náhoda, že naši pacienti žijí a jinde umírají,“ zdůraznil Török.

Košického lékaře potěšilo, že se o jeho aplikaci ivermektinu ví i v Česku. „Telefonovali mi například kolegové z pražské Thomayerovy nemocnice, že i jejich pacienti se dožadují ivermektinu.“

Vyléčila se ivermektinem pro koně. Zabral hned

Koronavirus

V lékárnách chybí

V jeho nemocnici mají zatím ivermektinu dostatek, horší je to podle jeho slov v lékárnách. „Ivermektin se tento týden objevil také v košických lékárnách, ale byl pryč doslova do třiceti vteřin,“ dodal Török.

Stejnou zkušenost měl také zpravodaj Práva v Bratislavě. „Dostali jsme jen dvě krabičky a ty byly okamžitě pryč,“ řekla magistra v lékárně v bratislavské čtvrti Dúbravka. V Mlynské Dolině jsou dvě lékárny, ale ivermektin dostali jen v jedné z nich.

„Zákazníci se na ivermektin ptají každý den, ale zatím jsem jim nemohla vyhovět,“ říká magistra.

Slováci tlumí očkování. Chybí vakcíny

Koronavirus

Ve druhé lékárně dostali čtyři balení ivermektinu, a i ta byla rychle vyprodána.

Jedno balení stojí 6,60 eura (cca 170 Kč). Lék je na předpis a proplácí ho zdravotní pojišťovna.

Ivermektin mohou na Slovensku předepisovat praktičtí lékaři, ale zatím jim chybějí základní medicínské informace o léčbě.

„Nevím přesně, jak ho mám dávkovat. Něco jsem si sama nastudovala. Už vím, že ho mohu předepisovat při lehkém a středně těžkém průběhu

covidu, ale z ministerstva zdravotnictví jsem zatím nedostala nic,“ řekla Právu Eva Fellnerová, praktická lékařka z bratislavské čtvrti Dúbravka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám