Hlavní obsah

Jak jsem ušetřil přes Zonky a začal sám investovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčky nejsou nejlepší řešení životních situací. Někdy jsou ale jediným možným východiskem. Pokud si ale půjčujete na něco, co nepotřebujete, je to chyba asi vždycky. A zrovna do takové zbytečné půjčky jsem spadl a táhla se se mnou léta.

Zonky.cz

Článek

16,9 % s těžkým srdcem

V bazaru jsem si vyhlídl krásné, jen tři roky staré auto, po kterém jsem už dlouho toužil. Pro zajímavost, Ford Focus ST, 220 koní, dotyková navigace, dvouzónová klimatizace, 6 rychlostí, parádní zvuk i akcelerace. Prostě bomba. Na tuhle bombu jsem si s těžkým srdcem vzal v roce 2010 půjčku od GE Money Bank. 300 tisíc korun s úrokem 16,9 %. Možná si klepete na čelo, ale před 6 lety byly úrokové sazby jinde, navíc jsem byl nový klient. Půjčka měla být na dlouhých 8 let do roku 2018. Měsíční splátka 6500 Kč. Když mi banka nabídku předložila, klesla mi čelist o metr. Jenže já to senzační auto chtěl, a tak jsem s těžkým srdcem podepsal.

Refinancování přes Zuno za 10,9 %

Po dvou letech se objevila možnost refinancovat úvěr přes Zuno banku s úrokem 10,9 %. Využil jsem Půjčku Plus, která mi za 99 Kč měsíčně umožnila libovolně posílat extra splátky a případně i doplatit půjčku bez sankcí. Nechal jsem si i pojištění. Refinancoval jsem a udělal jsem dobře. Dobu splatnosti jsem si nastavil stejnou jako u GE, tedy do roku 2018. Splátka činila 5650 Kč + 99 Kč za Půjčku Plus + 113 Kč za pojištění, celkově cca 5800. I tak to byla v řádu dalších 6 let splácení velká úspora. I přes poplatek za předčasné splacení u GE.

Zuno banka byla fajn, ale dost mi vadilo, že novým klientům nabízela úrok 5,9 %. Takže jsem jim zavolal s žádostí o refinancování. To prý ani nápad. Pohrozil jsem, že odejdu:

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“ „Ne, můžete tak od nás získat výhodnější úvěr.“

„Ano, klidně a pak se k nám můžete vrátit a my vám dáme lepší úrok.“ „Prosím? To si děláte legraci, že?“ „Ne, můžete tak od nás získat výhodnější úvěr.“ „Ale já chci výhodnější úvěr hned. A ne až přejdu k jiné bance.“

„To bohužel nejde,“ zněla odpověď ze sluchátka. Takže jsem se s myšlenkou na refinancování na několik let rozloučil.

Přes Zonky snížení na 5,99 %

Shodou okolností jsem před rokem stavěl dům a potřeboval cca měsíční půjčku. A tenkrát jsem objevil Zonkyho (www.zonky.cz). Všechno klaplo, půjčku jsem zaplatil a pak mě napadlo převést i půjčku od Zuno banky. Protože už jsem byl pro Zonkyho známá firma, získal jsem navíc krásný úrok 5,99 % - RPSN něco kolem 7,4 %. Škoda, že Zonky neexistoval dřív. I na úrocích za zbývacího 2,5 roku jsem ušetřil desítky tisíc. Počítejte:

Zuno:

-    splátka 5650 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč -    celkové měsíční náklady 5862 Kč

-    splátka 5650 Kč -    pojištění splátky 113 Kč -    měsíční poplatek na Půjčku Plus 99 Kč -    celkové měsíční náklady 5862 Kč -    zbývalo zaplatit ještě 34 splátek

-    celkově zbývalo zaplatit  199 308 Kč

Zonky:

-    splátka 4962 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč -    celkové měsíční náklady 4962 Kč

-    splátka 4962 Kč -    pojištění 0 Kč -    měsíční poplatek 0 Kč -    celkové měsíční náklady 4962 Kč -    zbývá doplatit 34 splátek

-    celkově zbývá zaplatit 168 708 Kč

Po odečtu poplatku 2 % z půjčené částky ušetřím krásných 27 600 Kč. Mám z toho velkou radost, a to zejména z těchto důvodů:

1)    Zbavil jsem se banky, která nechtěla snížit úrokovou sazbu a chovala se arogantně.

1)    Zbavil jsem se banky, která nechtěla snížit úrokovou sazbu a chovala se arogantně. 2)    Získal jsem důvěru od lidí. Půjčili mi svoje peníze, za které si na oplátku vydělají na úrocích víc, než kdyby je nechali ležet v bance - tedy oboustranně výhodný obchod.

3)    Refinancování jsem vyřídil raz dva. Stačilo vyplnit žádost, zaslat 2 doklady totožnosti a pár posledních výpisů z účtu. Následoval elektronický podpis a za pár minut jsem už publikoval svůj příběh na tržišti, kde si vybírají zajímavé projekty investoři. A zafungovalo to.

Věřím, že to bude fungovat i vám. A pokud napíšete dobrý příběh, tak vám rád na půjčku přispěju. Začal jsem totiž taky investovat. Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

David Michalík

Mrkněte se na úvěrovou kalkulačku nebo si o Zonky.cz (www.zonky.cz) přečtěte víc. Můžete taky napsat šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Nebo každý pracovní den od 8 do 18 h volat zákaznickou linku na čísle 800 449 999.

Výběr článků

Načítám